Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η ζήτηση οβελία στην αγορά λόγω καραντίνας

Οι ιδιαιτερότητες του φετινού Πάσχα στις καταναλωτικές συνήθειες - Δεν έλειψαν οι εισαγωγές. Ρουμανία ο κύριος προμηθευτής.

Αυξημένη ζήτηση σε αρνιά και κατσίκια για το πασχαλινό τραπέζι καταγράφουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Κάτι που ισχύει και για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα (32 τον αριθμό) της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η αγορά κινείται ικανοποιητικά σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, με τις όποιες ιδιαιτερότητες, που αφορούν στην τιμή (χαμηλή για τον καταναλωτή σε σχέση με πέρσι, χαμηλή όμως και για τον κτηνοτρόφο και σε περιπτώσεις κάτω του κόστους), στις ποσότητες κ.ά.

Η αυξημένη κατανάλωση στα αστικά κέντρα αιτιολογείται λόγω της αποτροπής πασχαλινής εξόδου, λόγω κορωνοϊού. Επίσης, κερδισμένα λόγω περιοριστικών μέτρων βγαίνουν κυρίως τα συνοικιακά κρεοπωλεία, αφού λιγότεροι πολίτες προσεγγίζουν στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα, όπως την περιγράφουν οι άνθρωποι της αγοράς, οι κρεοπώλες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ότι πωλούνται κυρίως τεμάχια αρνιών και κατσικιών κι όχι ολόκληρα σφάγια.

Μια ακόμη χαρακτηριστική καταγραφή της φετινής κατανάλωσης αμνοεριφίων για το Πάσχα είναι ότι οι εισαγωγές που έγιναν δεν ήταν τελικά λίγες για τα δεδομένα της περιόδου, όπως τονίζουν οι κτηνίατροι - ελεγκτές.

Η πώληση τεμαχίων αρνιού και κατσικιού μάλιστα αποτελεί πιθανώς μια νέα ευκαιρία για την ανάδειξη προστιθέμενης αξίας στο προϊόν, κάτι πάντως που θα πρέπει να μελετηθεί αναλόγως της πορείας των καταναλωτικών συνηθειών. Εάν δηλαδή είναι κάτι πρόσκαιρο ή κάτι που ήρθε για να μείνει.

Οι έλεγχοι πάντως είναι εκτεταμένοι όχι μόνο στην αγορά της Θεσσαλονίκης και στα σημεία πώλησης, αλλά σε όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας (κτηνοτροφικές μονάδες μεταφορές, σφαγεία κτλ.), όπως και στην αλυσίδα εισαγωγής αμνοεριφίων (μεταφορείς, έμποροι, σφαγεία) σε όλα τα στάδια της διακίνησης του προϊόντος.

Ειδικά στις εισαγωγές, με το που γίνεται η σφαγή εισαγόμενων αμνών, δηλώνονται στα αρμόδια όργανα και αποστέλλονται τα σχετικά εμπορικά έγγραφα με την αναγραφή της καταγωγής των αμνοεριφίων.

Το «σκανάρισμα», όπως λένε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα συνεχιστεί και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ συνολική εικόνα για τον αριθμό των αμνοεριφίων εγχώριων και ξένων που σφάχθηκαν το φετινό Πάσχα θα υπάρχει στο τέλος Απριλίου.

Γι' ακόμη μια χρονιά πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία στις σχετικές πλατφόρμες ελέγχου, σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής των ξένων αρνιών και των εισαγωγών μας είναι η Ρουμανία.