Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα» στο Θέατρο «Αθήναιον»

Για τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο «Αθήναιον»

Κλυταιμνήστρα, κόρη του Τυνδάρεω και της Λήδας, αδελφή της ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων, γυναίκα του Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών. Η μεγαλοπρεπής βασίλισσα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά – άγνωστα, αλλά συνάμα παρεξηγημένα και δυσερμήνευτα πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

Σύμφωνα με την τραγωδία «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου, η φονική λύσσα της Κλυταιμνήστρας πηγάζει από το γεγονός ότι ο άντρας της θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια, για να φυσήξει άνεμος και να πλεύσουν τα καράβια στην Τροία. Η βασίλισσα - γυναίκα Κλυταιμνήστρα γίνεται αιμοδιψής και ανελέητη, όταν έρχεται η ώρα που θα πάρει εκδίκηση για τη θυσία της κόρης της.

Όμως, ήταν μόνο αυτός ο λόγος της ακατάσχετης μανίας που κυρίευσε την Κλυταιμνήστρα; Ο Ευριπίδης στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», μας κάνει αναφορά στον πρώτο άντρα της Τάνταλο, βασιλιά της Πίσας, με τον οποίο η Κλυταιμνήστρα είχε ένα παιδί. Ο Αγαμέμνονας σκότωσε τον Τάνταλο, αλλά και το μωρό της Κλυταιμνήστρας, και στη συνέχεια βίασε την Κλυταιμνήστρα και την ανάγκασε να τον παντρευτεί.

Η Κλυταιμνήστρα στην αρχαία τραγωδία είναι ένα αρχέγονο σύμβολο εκδίκησης, όμως είναι και ένας χαρακτήρας με πολλές πτυχές και συναισθήματα. Αντιμετωπίζει την εκδίκηση, τον πόνο και την πολυπλοκότητα των μυθικών γεγονότων με τη δική της σκοτεινή διάσταση.

Η ιστορία της Κλυταιμνήστρας αντιπροσωπεύει τις πολυδιάστατες ανθρώπινες αντιδράσεις, τις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ χαρακτήρων και συναισθημάτων όπως: ο πόνος, ο θυμός, η αγάπη, η προδοσία και η εκδίκηση.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία δημιούργησε πολλά πρόσωπα, που η επίδρασή τους στις καλές τέχνες συνεχίζεται μέχρι τις μέρες µας. Μερικά από αυτά έχουν ξεπεράσει τα όρια της ιστοριογραφίας. Η κοινωνία τα αντιμετωπίζει όχι µόνο ως πρόσωπα λογοτεχνικά, αλλά ως µέλη της, που μπορεί να τα ψέξει ή να τα επαινέσει. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και η Κλυταιμνήστρα. Είναι ένοχη ή όχι; Ποια ήταν η αληθινή αιτία της ανδροκτονίας; Ήταν η εκδίκηση της μητέρας ή της προδομένης γυναίκας; Ερωτήματα, χωρίς οριστικές απαντήσεις.

Η Κλυταιμήστρα των αρχαίων κειμένων. Η «Κλυταιμνήστρα» του σήμερα, του αύριο.

Θέλοντας να αναδείξω τη διαχρονικότητά της αλλά και να φωτίσω τις αιτιάσεις της ηρωίδας, διασκεύασα μεταφρασμένα αποσπάσματα από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, από τον «Αγαμέμνονα» της τριλογίας του Αισχύλου  «Ορέστεια», από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

‘Έβαλα τον σύγχρονο λόγο στο στόμα της Κλυταιμνήστρας που, αποστασιοποιημένη πλέον, μιλάει στο κοινό και αναλύει το εσωτερικό της δίκιο. Άλλωστε, είναι εξαιρετικά συγκινητικό να μετατρέπει κανείς έναν κλασικό ήρωα σε ψυχολογική ύπαρξη, με συγκεκριμένη δομή προσωπικότητας και ψυχολογικής σημειολογίας.

Ποίηση, άρθρα, ομιλίες, σύγχρονα κείμενα, βίντεο, εικαστική τέχνη και μουσική συνθέτουν ένα θεατροποιημένο οδοιπορικό της Κλυταιμνήστρας, από την πρώτη εμφάνισή της στο αρχαίο δράμα, ως την τελευταία της.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Ταυτότητα παράστασης

«Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα»

Μετάφραση αποσπασμάτων αρχαίων κειμένων: Γιώργος Ζωγράφος

Σύγχρονα κείμενα - σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Παύλος Λεμοντζής

Σκηνικά- κοστούμια: Γιάννης Πρώιος

Σχεδιασμός φώτων: Γιώργος Ζήγκας

Βίντεο art: Σοφία Γεωργαλή

Τελικό μοντάζ: Δημήτρης Χατζόγλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιάσωνας Πετρίδης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσιγκράκης

Graphic Design: The Red Tree

Ερμηνεύει η Μαρία Ανθίδου

Στο βίντεο οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» :

Τζο Λαζοπούλου, Δημήτρης Μπουζούδης, Ελίζα Μποτνάρου, Σπύρος Αλεξανδρίδης, Νίνα Νεκταρίδου, Μαντώ Φωτοπούλου, Ζωή Βασιλειάδη, Στέλλα Τσελεπίδη, Έλενα Πατυνιώτη, Κωνσταντίνα Μιχαηλίδου, Θεοδώρα Τασλή, Ματίνα Κυριακίδου, Κλαίρη Μπαρμπουνάκη, Χαρά Σβάνου, Φανή Ατζέμη, Μαρία Καπόγλου, Σμαράγδα Καρασσαβίδου

Υπεύθυνη καθηγήτρια η Σοφία Καρακάντζα

*Ευχαριστούμε τον διευθυντή της Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», Παύλο

Δανελάτο και την καθηγήτρια υποκριτικής Σοφία Καρακάντζα για την

υποστήριξή τους.

Πληροφορίες

Θέατρο Αθήναιον
Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35

Διάρκεια 70 λεπτά.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 στις 21:00
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 21:00
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 στις 21:00
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στις 21:00

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση: more.com