Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κτήριο του 1900 στη διασταύρωση Μητροπόλεως με Δραγούμη - Φρένο από την αρχαιολογία στο έργο της ΕΥΑΘ (φωτο)

Το τμήμα της τοιχοποιίας που έχει βρεθεί δεν έχει καμία σχέση με το θαλάσσιο τείχος, λέει στη Voria.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης

Πάνω σε ένα τείχος σκόνταψαν τα συνεργεία της ΕΥΑΘ που πραγματοποιούν εργασίες στην οδό Ίωνος Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη αντικατάσταση αποχετευτικών αγωγών.

Οι εργασίες έχουν σταματήσει και αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΘ) που βρίσκονται από την έναρξη των εργασιών στο σημείο, προχωρούν στην εκτίμηση του τείχους.

Image

 

«Το τμήμα της τοιχοποιίας που έχει βρεθεί προέρχεται από ένα κτήριο του 1900 και δεν έχει καμία σχέση με το θαλάσσιο τείχος», λέει στη Voria, η προϊσταμένη της ΕΦΑΠΟΘ, Μπετίνα Τσιγαρίδα και προσθέτει ότι «η καλή κατάσταση διατήρησης μας δείχνει την οικοδομική γραμμή της πόλης πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917».
Το τμήμα του κτηρίου που έχει έρθει στο φως έχει κατασκευαστεί από τσιμέντο και τούβλα και δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Image

 

Σύμφωνα με την κ. Τσιγαρίδα το υπόλοιπο μέρος του κτίσματος, που δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν δημόσιο, εμπορικό ή κατοικία βρίσκεται κάτω από το εμβληματικό κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως, στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο ανήκε στην Alpha Bank και πέρασε από τον Οκτώβριο του 2021 στα χέρια του επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη. 

Αυτό δυσκολεύει την ερμηνεία του κτηρίου, το οποίο βρισκόταν στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια προνομιακή θέση στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. 

Image

 

Η αρχαιολογική υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΥΑΘ και πληροφορίες της Voria αναφέρουν ότι θα ζητηθεί να μην καταστραφεί το τείχος που έχει βρεθεί. Οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς ήδη οι εργασίες προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των λεωφορείων. Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ συνεχίζουν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες στην περιοχή και μέσα στην ημέρα αναμένονται εξελίξεις. 

Image