Skip to main content

Τι αποφασίστηκε για τα αδέσποτα ζώα σε σύσκεψη στην Εισαγγελία

Σε εννέα άξονες κινήθηκαν οι προτάσεις που συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη για τα αδέσποτα ζώα παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων.

Οι προτάσεις για τη δημιουργία διαδημοτικών καταφυγίων, δημοτικών κτηνιατρείων, ειδικότητας περισυλλογέα σε όλους τους δήμους αλλά για την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις σχετικά με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, προκειμένου τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για ενέργειες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των δήμων για να δοθούν λύσεις στο ζήτημα των αδέσποτων, έπεσαν στο τραπέζι της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης την προηγούμενη βδομάδα, παρουσία εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα, στα θέματα που συζητήθηκαν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί από την Περιφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης τα οποία όπως προέκυψε ήταν υψηλά για την περίοδο 2013-2019, όμως δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία των δήμων. Η είσπραξή τους, όπως τονίστηκε, θα μπορούσε να καλύψει μέρος των ποσών για τα έργα που σχεδιάζουν οι δήμοι για τα αδέσποτα ζώα. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι μέχρι να ορισθεί ειδικός περισυλλογέας για κάθε δήμο, οι αρμόδιοι οφείλουν να ορίσουν ειδικά συνεργεία για το σκοπό αυτό που θα λειτουργούν επί 24ωρο βάσεως.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Επιτροπής, Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, Καλλιρόης Χειμαριού, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Έδεσσας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, της ΕΛΑΣ, της Δημοτικής Αστυνομίας, δήμων του πολεοδομικού συστήματος και εκπρόσωποι φιλοζωικών και κτηνιατρικών σωματείων.

Όπως ανέφερε η κ. Χειμαριού, σκοπός της σύσκεψης ήταν «η αλληλοενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και των μη δεσποζομένων, προκειμένου να υπάρχει στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η συνύπαρξη και η συμβίωση με τα ζώα να είναι αρμονική και να υπάρχει η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τα μη δεσποζόμενα ζώα και από τα ζώα συντροφιάς, αναφορικά με την ασφάλεια όλων των πολιτών και τον καλύτερο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών».

Παράλληλα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών υπάρχει αρμόδια εισαγγελέας για την βέλτιστη εφαρμογή του νόμου (4039/2012), όπως επισήμανε ο προϊστάμενος της εν λόγω Εισαγγελίας, Στέφανος Ζαρκαντζιάς ενώ η Αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα αλλά και τα ζώα συντροφιάς κατά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα εννέα συμπεράσματα της σύσκεψης, όπως προέκυψαν από τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων:

1. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των σχολείων με επισκέψεις, από τους Δήμους που είναι οι κύριοι αρμόδιοι για το μείζον αυτό θέμα.
2. Πρέπει να γίνει μία ευρύτερη σύσκεψη υπό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις για συνεργασία μεταξύ Δήμων και Νομών για την ανάπτυξη διαδημοτικών καταφυγίων, κάτι που προβλέπει και ο ν. 4039/2012.
3. Πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία των Δήμων με τα φιλοζωικά σωματεία καθώς και με την κυνηγετική ομοσπονδία και τους κατά τόπους κυνηγητικούς συλλόγους κυρίως στους νομούς της επαρχίας.
4. Να μην γίνεται συγκέντρωση ζώων σε χώρους νοσοκομείων, σχολείων αρχαιολογικών χώρων, πάρκων κλπ
5. Να γίνεται η επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
6. Να λειτουργούν οι πενταμελείς επιτροπές που προβλέπονται από το νόμο και όπου δεν υπάρχουν να συσταθούν άμεσα με επιμέλεια των Δημάρχων που είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για τη σύσταση αυτών των επιτροπών.
7. Να πιέσουν οι Δήμοι για την δημιουργία ειδικότητος περισσυλογέα και μέχρι τότε να λειτουργούν συμβάσεις με ειδικά συνεργεία επί 24ώρου βάσεως και επί 365 ημέρες το χρόνο.
8. Να δημιουργηθούν Δημοτικά Κτηνιατρεία που μέχρι τώρα δεν υπάρχουν.
9. Να γίνει, εκ μέρους των Δήμων, είσπραξη των προστίμων που έχουν καταλογισθεί από την Περιφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, και τα οποία όπως προέκυψε από την σύσκεψη είναι αρκετά υψηλά για την επταετία 2013-2019, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν εκ μέρων των Δήμων ώστε η συνύπαρξη και η συμβίωση με τα ζώα να είναι αρμονική σε ένα υγιές, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, ευχάριστο για τους δημότες κάθε δήμου, καθώς και για τους επισκέπτες. Να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τα μη δεσποζόμενα ζώα και από τα ζώα συντροφιάς, αναφορικά με την ασφάλεια όλων των πολιτών και τον καλύτερο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών.