Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι ετοιμασίες για επιστροφή μετά από 1,5 μήνα lockdown

Ιδιοκτήτες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται για να ανοίξουν τις πόρτες τους στις 4 Μαΐου - Τι λένε στη Voria.gr

Πίσω από τη μεγάλη τζαμαρία κεντρικού βιβλιοπωλείου στη Θεσσαλονίκη μια γυναίκα καθαρίζει σχολαστικά όλα τα βιβλία και τα αντικείμενα της βιτρίνας. Παρόμοιες εικόνες μπορεί να δει πλέον ένας περαστικός σε αρκετά καταστήματα της πόλης, τα οποία προετοιμάζονται για να ανοίξουν τις πόρτες τους στις 4 Μαΐου μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα που ήταν κλειστά εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Δειλά - δειλά, κάποιοι επαγγελματίες μπαίνουν ξανά τα μαγαζιά τους για να καθαρίσουν, να απολυμάνουν, να τακτοποιήσουν, να φέρουν τις νέες παραλαβές αλλά και να διακοσμήσουν τις βιτρίνες προκειμένου να είναι πανέτοιμοι για την πολυπόθητη επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Ο Παναγιώτης Κοντσές, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη γραφής και ζωγραφικής στο κέντρο, έχει ξεκινήσει ξανά εδώ και δύο ημέρες την ανακαίνιση του καταστήματος του την οποία είχε αφήσει στη μέση εξαιτίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr, συνεχίζει τις εργασίες ενώ προχωράει και στην απαραίτητη τακτοποίηση προκειμένου να υποδεχθεί τους πελάτες του από Δευτέρα. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος πως θα έρθει κόσμος τις πρώτες ημέρες για να αγοράσει τα είδη που χρειάζεται.

Ιδιοκτήτης καταστήματος με αθλητικά είδη, ο Παύλος Μαυροματίδης βρίσκεται κι αυτός στα σκαλιά του καταστήματος του στην Τσιμισκή. Όπως σημειώνει, έχει ξεκινήσει ήδη τον καθαρισμό του μαγαζιού ενώ σε λίγο θα ξεκινήσει να τακτοποιεί τις καινούργιες παραλαβές στα ράφια. Αντίστοιχες εργασίες γίνονται και στην απέναντι πλευρά του δρόμου, όπου ένα φορτηγό ξεφορτώνει δεκάδες κούτες με ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό ρουχισμό επίσης για μαγαζί με αθλητικά.

«Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε», τονίζει η Ελπίδα Πετρίδου, ιδιοκτήτρια γνωστού κομμωτηρίου στο κέντρο η οποία έχει έχει ξεκινήσει να πλένει μαξιλάρια, καναπέδες και εξαρτήματα προκειμένου να είναι όλα καθαρά όταν θα έρθουν οι πελάτες της. Όπως λέει, θα τηρήσει αυστηρά τα μέτρα και θα δέχεται έναν πελάτη ανά μία με μιάμιση ώρα ώστε να έχει χρόνο να περιποιηθεί τον καθένα όπως επιθυμεί και έπειτα να μπορεί να απολυμαίνει ξανά τον χώρο και τα εργαλεία της. Την απολύμανση των εργαλείων τους έχουν ξεκινήσει ήδη και οι εργαζόμενες σε χώρο αισθητικής, οι οποίες τηρώντας τις αποστάσεις έχουν πιάσει από μια γωνία του καταστήματος προκειμένου να ετοιμάσουν τα απαραίτητα εξαρτήματα. «Θα δεχόμαστε δύο πελάτες συγχρόνως, έναν σε κάθε μια πλευρά του χώρου», αναφέρουν χαρακτηριστικά λέγοντας πως έχουν ήδη συζητήσει τον αναμορφωμένο τρόπο λειτουργίας του καταστήματος.

Η κίνηση των επαγγελματιών έχει αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά και στο κέντρο της Καλαμαριάς. «Αλλάζουμε τη βιτρίνα μας ώστε να είναι ανοιξιάτικη και να συνάδει με την εποχή», δηλώνει η Χριστίνα Αναστασοπούλου, η οποία βρίσκεται από το πρωί στο κατάστημα οπτικών που διατηρεί στον πεζόδρομο για να οργανωθεί ενόψει του ανοίγματος της Δευτέρας. Όπως λέει, έχει επίσης προμηθευτεί με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά ώστε όσοι βρίσκονται στο μαγαζί να έχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με αντίστοιχες εργασίες είχαν καταπιαστεί και οι ιδιοκτήτες σε παρακείμενο βιβλιοπωλείο και φωτογραφείο, που ελπίζουν από Δευτέρα να καλωσορίσουν τη γνωστή τους πελατεία.