Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαθητές συντηρούν απολιθώματα από το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας απευθύνεται σε μαθητές και υλοποιείται στο ΝΟΗΣΙΣ – Από τον Σεπτέμβριο μεταφέρεται στο Μουσείο Πετραλώνων

Μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, συντηρούν παλαιοντολογικά ευρήματα από το σπήλαιο των Πετραλώνων.

Το εξαιρετικά πρωτοποριακό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας έχει εγκατασταθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και αφορά στα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως στη διάρκεια των πολύχρονων ανασκαφών και ερευνών.  

Το σύστημα απευθύνεται σε μαθητές και περιλαμβάνει διαδρα­στική εφαρμογή εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων και ηλεκτρονικό παιχνίδι ανακά­λυψης και ταυτοποίησης αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων.

Φορώντας τα ειδικά VR γυαλιά οι μαθητές μπαίνουν σε ένα εργαστήριο συντήρησης παλαιοντολογικών ευρημάτων, τα επεξεργάζονται, τα καθαρίζουν, τα συντηρούν και τα αναδεικνύουν.

Η δοκιμαστική χρήση του συστήματος στο Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ θα διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου 2023 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί μονίμως στο Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Το σύστημα είναι το τελικό προϊόν της Πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακής Πλατφόρμας και Εργαστηρίου Ανοικτής Θέασης για την Ανάδειξη, Τεκμηρίωση και Συντήρηση του Σπηλαίου των Πετραλώνων», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα  Επι­χει­ρη­ματικότητα και Καινοτομία 2014–2020». Εταίροι της Πράξης είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., και οι εταιρίες Polytech και Polyptychon.