Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαθήτρια ΑμεΑ κινδυνεύει να μην πάει σχολείο λόγω απουσίας αναβατορίου σκάλας

Για την τοποθέτησή του παλεύει εδώ και καιρό το Γυμνάσιο Σοχού, ώστε μία 13χρονη μαθήτρια με αναπηρία να παρακολουθήσει τα μαθήματα δια ζώσης

Λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο ένα σχολείο του δήμου Λαγκαδά δίνει μάχη έναντια στον χρόνο για να αποκτήσει το απαραίτητο αναβατόριο σκάλας για μία μαθήτρια με αναπηρία πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Η 13χρονη μαθήτρια θα πάει φέτος στη Β' γυμνασίου, όμως είναι άγνωστο ακόμα αν θα μπορέσει να παρακολουθήσει τελικά δια ζώσης τα μαθήματα, καθώς δεν μπορεί να ανέβει τις σκάλες ώστε να μπει στην αίθουσα της τάξης της. Το Γυμνάσιο Σοχού προσπαθεί εδώ και καιρό να αποκτήσει ένα αναβατόριο σκάλας, που θα βοηθήσει τη 13χρονη μαθήτρια, η οποία έχει 80% αναπηρία, να ανεβαίνει από το ισόγειο στον δεύτερο όροφο του κτηρίου, καθώς εκεί βρίσκονται όλες οι αίθουσες διδασκαλίας. Η 13χρονη παρακολούθησε όλην την περσινή χρονιά τα μαθήματα διαδικτυακά καθώς χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχειρήσεις εγκεφάλου και ήταν ανοσοκατασταλμένη, πλέον, όμως, μπορεί να βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τους συμμαθητές της και τους καθηγητές της αρκεί να καταφέρει να ανέβει στον δεύτερο όροφο του σχολείου με τη βοήθεια του αναβατόριου.

Μιλώντας στη Voria.gr, η διευθύντρια του σχολείου, Βλαχάκη Φωτεινή, αναφέρει ότι το 2020 ξεκίνησε να ενημερώνει τον δήμο Λαγκαδά για το γεγονός ότι το σχολείο δεν είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Οι προσπάθειές της συνεχίστηκαν και το 2021, ενώ το 2022 εντατικοποιήθηκαν καθώς υπήρξε άμεση ανάγκη για το αναβατόριο λόγω της 13χρονης μαθήτριας. «Απαιτούμε να έρθει το παιδί στο σχολείο, πρέπει να έρθει με κάθε δυνατό τρόπο», τονίζει η διευθύντρια και προσθέτει ότι «φωνάζουμε για το αυτονόητο, το αναβατόριο θα έπρεπε να είναι ήδη εδώ».

Όπως αναφέρει ο πατέρας της 13χρονης στη Voria.gr, η κόρη του θέλει πολύ να πάει στο σχολείο, ωστόσο δεν ξέρει ακόμα πώς θα γίνει αυτό. «Μου είχαν πει ότι 200% πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά θα είναι έτοιμο (σ.σ. το αναβατόριο)», δήλωσε.

Η πρώτη έκθεση κοστολόγησης του δήμου για το αναβατόριο έγινε, όπως αναφέρει η διευθύντρια, τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητοποίηση από τον δήμο Λαγκαδά ώστε να επισπευθεί η τοποθέτηση του αναβατόριου, όμως άγνωστο παραμένει αν θα έχει τοποθετηθεί το μηχάνημα μέχρι τη Δευτέρα στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Λαγκαδά κινεί τις διαδικασίες ώστε να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνουν άμεσα οι εργασίες ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατόητα πρόσβασης ΑμεΑ στο συγκεκριμένο σχολικό κτήριο.