Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με αλεξίπτωτο καλύφθηκε το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων από τη δημιουργό του - Ο λόγος

Τον Μάιο του 2022 κλάπηκε τμήμα του μνημείου και συγκεκριμένα μια κάσκα αεροπόρου και η γλύπτρια επισήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες κρούσεις της δεν έγινε καμία ενέργεια για την αποκατάστασή του

Στην κάλυψη του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και Καλλιδοπούλου, στη Θεσσαλονίκη, με αλεξίπτωτο προχώρησε, κάνοντας μια συμβολική κίνηση, η δημιουργός του Αντωνία Παπατζανάκη.

Τον Μάιο του 2022 κλάπηκε τμήμα του μνημείου και συγκεκριμένα μια κάσκα αεροπόρου και η γλύπτρια επισήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες κρούσεις της δεν έγινε καμία ενέργεια για την αποκατάστασή του.

«Αναγκάστηκα να καλύψω το Μνημείο, γιατί πάνω από ένα χρόνο παρουσιάζεται ακρωτηριασμένο, γεγονός που με προσβάλλει ως καλλιτέχνη, αποτελεί ύβρη για τους πεσόντες και ντροπή για την πόλη», τόνισε η κ. Παπατζανάκη και πρόσθεσε ότι το έργο θα αποκαλυφθεί όταν ολοκληρωθεί.

 

Image

 

Η κ. Παπατζανάκη σημείωσε ότι ευελπιστεί  στην υποστήριξη ιδιωτών χορηγών για την εξασφάλιση του απαραίτητου κονδυλίου, ώστε να χυτευθεί η κλαπείσα κάσκα και τα γάντια του αεροπόρου και να επανατοποθετηθούν στο Μνημείο. Στόχος είναι η αποκατάστασή του να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου και την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν το 1993. Η κ. Παπατζανάκη το φιλοτέχνησε , αφού έλαβε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Θεσσαλονίκης.

 

Image

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ