Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με το εργατικό σωματείο του νοσοκομείου Παπανικολάου συναντήθηκε ο Σαρηγιάννης - Επί τάπητος τα προβλήματα

Στο επίκεντρο τεχνικά ζητήματα «που δυσχεραίνουν την ήδη ζοφερή πραγματικότητα του νοσοκομείου»

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό 4ο βάθμιο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος, επισκέφθηκε ο Δημήτρης Σαρηγιάννης, διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τα στελέχη του γραφείου και την Ελένη Χριστιά, υπεύθυνη τομέα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν στο εργασιακό σωματείο μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Τρελλόπουλος, Δ/ντής αγγειοχειρουργικής, ο κ. Σπύρος Γουγούσης, Δ/ντής ΟΡΛ  και ο καθηγητής  διευθυντής γναθοπροσωπικής χειρουργικής κ. Κώστα Βαχτσεβάνος. Τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού,  κ. Ναζιρίδης Χριστόδουλος, κ. Μάγδα Καπριανού και η κ. Σιώκα Γεωργία,  ο κ. Χαχαμίδης Γιώργος, τραυματιοφορέας και η κ. Γραμματοπούλου Ελένη, Τραπεζοκόμος.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, κ. Κετικίδης Πέτρος και η κ. Αναστασία Πολίτου, γενική σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έγινε ενημέρωση για το μέλλον των κλινικών, την  έλλειψη αναισθησιολόγων, το «ειδικό πρόγραμμα 4.000 εργαζομένων στην Υγεία» της ΔΥΠΑ και για τεχνικά ζητήματα που δυσχεραίνουν την ήδη ζοφερή πραγματικότητα του νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο υπάρχουν 10 χειρουργικές κλινικές, μια εκ των οποίων, η Γναθοπροσωπική χειρουργική, η οποία αποτελεί κέντρο αναφοράς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κινδυνεύει να κλείσει, εάν δεν προσληφθούν δύο ιατροί μέλη ΔΕΠ, όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Κώστας Βαχτσεβάνος.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, οφείλει να έχει 26 αναισθησιολόγους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου, «όμως η συνεχής αποδυνάμωση του αναισθησιολογικού τμήματος έχει ως αποτέλεσμα να έχουν απομείνει 6».

Τόνισαν, δε, πως «η δραστική μείωση στη δυναμική του τμήματος συνεπάγεται συνεχή υπερ-εργασία και υπερ-εφημέρευση που οδηγεί σε τέτοια σωματική και ψυχολογική κούραση, που πλέον έχει συνέπειες στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου εις βάρος των ασθενών».

Όσον αφορά το «ειδικό πρόγραμμα 4.000 εργαζομένων στην Υγεία» της ΔΥΠΑ, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι προσχηματικά βαφτίστηκε «ειδικό» ώστε να μπορεί να ανανεώνεται διαρκώς νομότυπα, παρόλο που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος υγείας. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου επισήμαναν ότι εδώ και 7 έτη συντελείται εις βάρος τους μισθολογική διάκριση σε σχέση με τους συναδέλφους τους ΙΔΟΧ (επικουρικό προσωπικό, ΣΟΧ).

Τέλος, αναφορικά με τα τεχνικά θέματα, οι τεχνικοί του νοσοκομείου ανέφεραν πως «υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού για την αξιοποίηση προς όφελος των ασθενών καινούργιου τεχνικού  εξοπλισμού, ο οποίος μένει ανεκμετάλλευτος. Επιπλέον, τονίστηκε η αναγκαιότητα για εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης».

Ο κ. Τρελλόπουλος, διευθυντής αγγειοχειρουργικής του νοσοκομείου, σχολίασε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την υγεία έχουν επικοινωνιακό αλλά όχι ουσιαστικό αποτύπωμα. «Τα μέτρα για την υγεία οφείλουν να είναι έγκυρα, σύγχρονα, υλοποιήσιμα και πρωτίστως προοδευτικά με κοινωνικό πρόσημο», καταλήγει η ανακοίνωση.