Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη σκιά του πολέμου η συνεδρίαση της Επιτροπής Διασποράς της Βουλής (vids)

Η συνεδρίαση που για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκτός κοινοβουλίου και εκτός φιλοξενείται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που έχει η ρωσική εισβολή στους Έλληνες της περιοχής πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), παρουσία βουλευτών των κομμάτων και φορέων της πόλης.

Η συνεδρίαση που για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκτός κοινοβουλίου και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, φιλοξενείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης κι έχει ως θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τις θέσεις και τις απόψεις τους καταθέτουν ως ομιλητές ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνης Οραήλογλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νικόλαος Ουζούνογλου και ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, Φάνης Ισαακίδης.

«Το θέμα επιλέχθηκε και γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια και γιατί η Θεσσαλονίκη είναι πόλη που δέχτηκε τον μεγάλο όγκο του προσφυγικού ελληνισμού από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη το 1922, γι' αυτό έχει και τον τίτλο της προσφυγομάνας. Άρα έχει λόγους να δέχεται μία τέτοια συνεδρίαση και να γίνεται και επίκεντρο του οικουμενικού ελληνισμού αυτήν την περίοδο με δεδομένη την παρουσία εδώ της ΠαΔΕΕ», σημείωσε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «οι σκέψεις και οι προσπάθειες και της επιτροπής, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης είναι να απεγκλωβιστούν οι ομογενείς από τη Μαριούπολη και ο μόνο ξένος διπλωμάτης που έχει μείνει, ο Έλληνας πρόξενος, ο κ. Ανδρουλάκης. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι λόγω των γεγονότων, εξαιτίας ότι του ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές και κυρίως η Ρωσία δεν αφήνουν διαδρόμους διαφυγής του άμαχου πληθυσμού και κατ' επέκταση του ελληνικού πληθυσμού. Γίνονται καθημερινά ενέργειες, υπάρχει επικοινωνία, το υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο, αρκεί κάποια στιγμή να δεχτούν τα δύο μέρη κατάπαυση του πυρός και δυνατότητα διαφυγής. Έγινε χθες και είχαν απεγκλωβιστεί αρκετά άτομα με περίπου 160 αυτοκίνητα. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα θα καταστεί δυνατόν όσοι το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι δεν έχουν ζητήσει πολλοί Έλληνες ομογενείς να φύγουν, γιατί είναι κάτοικοι της περιοχής περίπου 27 αιώνες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, γερουσιαστής Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, τόνισε πως η Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός τόπος, «είναι αυτό που λέμε η καρδιά της Ελλάδας». Ο κ. Ραπτάκης αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα λιμάνια σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα όχι μόνο εμπορικά, αλλά και για την ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ τόνισε τον σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, σημειώνοντας ταύτοχρονα τις επενδύσεις που στη χώρα και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μιλώντας εξ ονόματος των 93 εκλεγμένων Ελλήνων βουλευτών στο εξωτερικό δήλωσε πως «το θέμα είναι τι μήνυμα θα στείλουμε πίσω στα κοινοβούλιά μας, στις 18 χώρες που είμαστε εκλεγμένοι. Η ιστορία ήταν πολύ τραγική, όπως και η περίπτωση του Πόντου. Δεν πρέπει η ιστορία να γίνει ξανά. Ως Έλληνες της διασποράς το μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους μας στα κοινοβούλια. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρέπει να μάθουμε από την ιστορία».

«Οι Μακεδόνες καλωσορίζουμε του Έλληνες βουλευτές του κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Τους ευχαριστούμε για τους αγώνες που κάνουν για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι ικανά για να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω τις πατρίδες μας, όμως είμαστε γεμάτοι περηφάνια για την πατρίδα μας, όπως ισχυροποιείται σήμερα οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Είμαστε περήφανοι γι' αυτά. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Τους Έλληνες βουλευτές της διασποράς καλωσόρισε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η πόλη της Θεσσαλονίκης, το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, υποδέχεται με χαρά και με τιμή τον απανταχού ελληνισμό. Υποδέχεται βουλευτές ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο που μαζί με τους Έλληνες βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής συνεδριάζουν για πρώτη φορά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως για να αποτίσουν φόρο τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Θεσσαλονίκη, την προσφυγομάνα, όπου καθένας από εμάς κουβαλάει μέσα του όλα αυτά τα στοιχεία του ελληνισμού που ξεριζώθηκε. Οι Έλληνες δεν θα νιώσουν ποτέ μόνοι και πάντα σε κάθε σημείο του κόσμου θα βρίσκεται και κάποιος συνέλληνας, κάποιος που θα τείνει ένα χέρι βοηθείας», τόνισε ο δήμαρχος.

Την προσφορά των Ελλήνων της διασποράς εξήρε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Οι Έλληνες όπου κι πάνε κερδίζουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, γι' αυτό υπάρχουν Έλληνες της διασποράς που βρίσκονται στα κοινοβούλια των κρατών. Αυτόν τον μεγάλο πλούτο που έχουμε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε, μας τον δείχνουν οι ίδιοι», είπε. Αναφερόμενοι στη Μικρασιατική Καταστροφή πρόσθεσε πως «θέλουμε μία παγκόσμια αναγνώριση ανάλογη με αυτή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, γιατί ο πρώτος τρόπος μαζικού αφανισμού πληθυσμού έγινε στους Μικρασιάτες».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε κοινοβούλια του εξωτερικού πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος».