Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με νέους σηματοδότες οι διασταυρώσεις στην Καλαμαριά

Νέοι σηματοδότες, τεχνολογίας, Led, κομβία κλήσης πεζών για ΑΜΕΑ και το νέο online σύστημα επιτήρησης

Σε εξέλιξη είναι η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού φωτεινής σηματοδότησης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον δήμο Καλαμαριάς.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των σηματοδοτών παλιάς τεχνολογίας με λαμπτήρες πυρακτώσεως από νέους σηματοδότες, τεχνολογίας LED, με πολλαπλάσιο χρόνο ζωής,  μεγαλύτερη αξιοπιστία, με σκοπό την  ελάττωση των περιπτώσεων δυσλειτουργίας της φωτεινής σηματοδότησης και την αυτονόητη μείωση περιπτώσεων ατυχημάτων, αφορμή των οποίων μπορεί να είναι η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.

«Επισκεφθήκαμε μαζί με το δήμαρχο Γ. Δαρδαμανέλη σημεία που αποτελούν το πρώτο σημαντικό βήμα ενός έργου που θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια της πόλης μας. Εξασφαλίσαμε ως διοίκηση ένα γενναίο πόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να επιβαρύνουμε τον δικό μας προϋπολογισμό, αλλάζοντας κάθε παλιό και επικίνδυνο σηματοδότη. Νέοι σηματοδότες, τεχνολογίας, Led, κομβία κλήσης πεζών για ΑΜΕΑ και το νέο online σύστημα επιτήρησης κ.α. θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Καθημερινότητας του πολίτη, Πασχάλης Λεμονής.

Στο έργο προβλέπεται η τοποθέτηση καταμετρητών αντίστροφης μέτρησης (countdown) στις διαβάσεις πεζών των κεντρικών οδών για την πληροφόρηση των πεζών, αλλά και η αντικατάσταση του συνόλου των ιστών φωτεινών σηματοδοτών που λόγω της γειτνίασης με το θαλάσσιο περιβάλλον οξειδώνονται, φθείρονται και αποσαθρώνονται.

Επιπλέον οι νέοι, σύγχρονοι ρυθμιστές κυκλοφορίας θα υποστηρίζουν την εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης κυκλοφορίας με εντολές από το Κέντρο ΦΣ και τον συντονισμό των ενδείξεων συγκεκριμένων σηματοδοτών (πράσινο κύμα) με σκοπό την μείωση των καθυστερήσεων.

Παράλληλα  οι νέοι, σύγχρονοι ρυθμιστές κυκλοφορίας θα υποστηρίζουν την εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης κυκλοφορίας με εντολές από το Κέντρο ΦΣ και τον συντονισμό των ενδείξεων συγκεκριμένων σηματοδοτών (πράσινο κύμα) με σκοπό την μείωση των καθυστερήσεων.

Οι χρήστες του οδικού δικτύου αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που με την ολοκλήρωση τους θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε οδηγούς και πεζούς με απώτερο σκοπό την μείωση οδικών ατυχημάτων.

Ο προϋπολογισμός της προμήθειας είναι 437.112,40 € στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» της Δράσης 16631 «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο» η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.