Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με ροζ μπαλόνια διαμαρτυρήθηκαν για την απεξάρτηση

«Με το νομοσχέδιο τα σημερινά προγράμματα πρόληψης και θεραπείας θα βρεθούν σε ένα πρωτόγνωρο διοικητικό και οργανωσιακό χάος», λένε εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης

Κρατώντας ροζ μπαλόνια και παίζοντας κρουστά με σύνθημα «Οι θεραπείες δεν επιβάλλονται, επιλέγονται» εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης της Θεσσαλονίκης ντυμένοι στα μαύρα πραγματοποίησαν δράση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ναυαρίνου εκφράζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

Διαβάστε - Κραυγή αγωνίας από τους φορείς για το μέλλον της απεξάρτησης - Τι απαντά η κυβέρνηση για τη σύσταση ενιαίου φορέα

Στη δράση συμμετείχαν εργαζόμενοι στα προγράμματα απεξάρτησης: ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, Τμήμα Αποκατάστασης «ΙΑΝΟΣ», ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια «ΜΕΘΕΞΙΣ».

«Με το νομοσχέδιο τα σημερινά προγράμματα πρόληψης και θεραπείας θα βρεθούν σε ένα πρωτόγνωρο διοικητικό και οργανωσιακό χάος, όπου έμφαση θα δίνεται στην υποκατάσταση και όχι στην ψυχοκοινωνική απεξάρτηση» επισήμαναν οι διαμαρτυρόμενοι.

Οι μετέχοντες στη δράση υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας: απειλεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πρόληψης και της απεξάρτησης. διαλύει τον τρόπο συγκρότησης ενός αποτελεσματικού πανελλαδικού δικτύου υπηρεσιών, , ιατρικοποιεί το πρόβλημα της εξάρτησης και υποβαθμίζει τον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών ως γενεσιουργών αιτιών της. Πλήττει την ποικιλομορφία των θεραπευτικών προτάσεων και τον προσωποκεντρικό τους χαρακτήρα στερώντας από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέγουν το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εισέλθουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της απεξάρτησης.

Πηγή: ΑΠΕ