Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με σύνθημα «Ανήκω σε μένα» ανοίγει σήμερα αυλαία το 11ο pride

Από τις 21 μέχρι τις 29 Ιουνίου του 2024 η διοργάνωση του Europride στη Θεσσαλονίκη με σύμβολο τη γοργόνα - Αναμένεται η συμμετοχή τουλάχιστον 40.000 ατόμων

Με κεντρικό σύνθημα το «Ανήκω σε μένα» και θέμα την αυτονομία και αυτοδιάθεση σώματος ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουνίου, το 11o Thessaloniki Pride που κορυφώνεται το Σάββατο με την πορεία υπερηφάνειας που θα ξεκινήσει από τη νότια Πύλη της ΔΕΘ και όχι από τον Λευκό Πύργο.

«Απέναντι στους περιορισμούς για το πώς να διαχειριζόμαστε το σώμα μας εμείς λέμε ανήκω σε μένα. Ανήκω σε μένα λένε οι γυναίκες στο Ιράν, λένε όσες καταγγέλλουν τον βιασμό τους, τα ανάπηρα άτομα, ενώ έτσι απαντάμε σε κάθε απόπειρα επέμβασης. Κανείς δεν έχει λόγο για το πώς να διαχειριστούμε το σώμα μας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της διοργάνωσης, Φιλομένη Λιάτσα.

Για το πρόγραμμα της διοργάνωσης μίλησε και ο υπεύθυνος, Κωνσταντίνος Μαραγκός, δίνοντας ένα στίγμα για τις εκδηλώσεις αλλά και τις συναυλίες που θα τρέχουν ολόκληρη την εβδομάδα.

Τη βεντάλια των συζητήσεων θα ανοίξει απόψε ένα ντιμπέιτ που θα αφορά την ατζέντα των κομμάτων για τα θέματα των ΛΟΑΤΚΙ+, στις 18:00 , στο κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Θα συμμετάσχουν οι: Πρόδρομος Πύρρος, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Βασίλης Εμμανουηλίδης, συντονιστής της Επιτροπής Δικαιωμάτων Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βάσια Μαδέρα, αναπληρώτρια γραμματέας του τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση,  συντονίστρια της Επιτροπής Βολτ Ελλάδος,  μέλους της Συμμαχίας Πράσινο και Μοβ.

«Το φεστιβάλ μεγαλώνει και εμείς ενθαρρύνουμε τον διάλογο. Και φέτος οι εκδηλώσεις ξεκινούν με μία επίδειξη μόδας σήμερα το βράδυ στο λιμάνι και μία έκθεση φωτογραφίας ολόκληρη την εβδομάδα. Στέλνουμε το μήνυμα πως όλα τα σώματα είναι ίδια», τόνισε.  Παράλληλα, μίλησε για την ιδιαίτερη αναφορά που θα γίνει στα Intesex άτομα, ενώ αναφέρθηκε και στις μουσικές βραδιές που θα συνοδεύσουν την εβδομάδα. Μάλιστα, είπε πως στη συναυλία μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης υπερηφάνειας θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Τάμτα, οι Kings και η The mode, ενώ παρουσιάστρια θα είναι η Μαρία Σολωμού.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, δήλωσε χαρούμενη για τη συμμετοχή της στη συνέντευξη Τύπου για το Pride. «Η εκλογή μου το 2019 μου έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσω καλύτερα τις ανησυχίες και τις ανάγκες της κοινότητας. Είναι ένα φεστιβάλ για να καταρριφθούν τα στερεότυπα. Πώς κάποιος που έχει καρδιά δεν μπορεί να καταλάβει πως όλοι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη και τον σεβασμό; Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει και να εκφράζει την ταυτότητά του. Ας αγκαλιάσουμε το φεστιβάλ για να δείξουμε πως η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφη», είπε.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Thessaloniki Pride

Image

Το Europride 2024

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το φετινό Pride έγινε αναφορά στο Europride 2024 που θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη, μετά την αναβολή του το 2020 λόγω του covid, από τις 21-29 Ιουνίου 2024, ημερομηνία που δεν ήταν έως σήμερα γνωστή. Σύμβολο της θα είναι γοργόνα, ως σύμβολο της Θεσσαλονίκης αλλά και του Pride. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους αναμένεται να συμμετάσχουν 40.000-50.000 άτομα. «Σύνθημά μας θα είναι η ποικιλομορφία, η ισότητα, η ένταξη και θα είναι η δική μας συνεισφορά στην πατρίδα μας. Να το δούμε σαν ευκαιρία ότι είμαστε στον πυρήνα των εξελίξεων, αλλά πρέπει να υπάρξουν και  ευρείες συμπράξεις», είπε η Φιλομένη Λιάτσα.

Η κ. Καραγιάννη μίλησε για τη διοργάνωση του 2024 λέγοντας πως έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός υποστηρικτών είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε και για αυτό καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να συνεργαστούν. Αυτό το Europride  πρέπει να είναι το μεγαλύτερο. Η Θεσσαλονίκη από πάντα ήταν μία πόλη πολυπολιτισμική και τώρα οφείλει να το αποδείξει», τόνισε.