Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Aπαλλοτριώθηκε οικόπεδο για την κατασκευή σχολείων μετά 33 χρόνια!

Το οικόπεδο επιφάνειας περίπου δέκα στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή μετά το δικαστικό μέγαρο, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης. Μια περιπέτεια η οποία ξεκίνησε το μακρινό 1987, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με την απόφαση την οποία εξέδωσε το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό της τιμής μονάδας για την αποζημίωση των ιδιοκτητών του οικοπέδου στο οποίο πρόκειται να ανεγερθούν σχολεία.  

Το οικόπεδο επιφάνειας περίπου δέκα στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή μετά το δικαστικό μέγαρο, στη δυτική είσοδο της πόλης. Η περιπέτειά του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1987 με την απόφαση τού τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, περί «Τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οδών Βουτυρά – Σαπφούς – Καβακίων – Νέας Δυτικής εισόδου για τον χαρακτηρισμό χώρου σχολείου». Η απόφαση αυτή είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Δ’ 1273/31.12.1987.



Ωστόσο, επειδή παρήλθε μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να κηρυχθεί και να συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση, έπειτα από δικαστικούς αγώνες ιδιοκτητών, το 2002 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, εξέδωσε απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε η υποχρέωση ανάκλησης του βάρους, δηλαδή επήλθε αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου ως χώρου ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος.

Μετά τρία χρόνια και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2005, με απόφαση τού τότε υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων εγκρίθηκε η εκ νέου τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, με τον επανακαθορισμό του ίδιου ακινήτου για δεύτερη φορά ως χώρου προορισμένου για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος. Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Δ΄ 571/30.5.2005. Όμως ούτε η απόφαση αυτή εκτελέστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα, έπειτα από νέες δικαστικές αποφάσεις τα έτη 2006 και 2009 από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το επίμαχο οικόπεδο να αποχαρακτηριστεί εκ νέου.

Χρειάστηκε να παρέλθουν άλλα περίπου οκτώ χρόνια, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 όταν με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 61/τ.Α.Α.Π./23-3-2017, εγκρίθηκε η επαναδέσμευση του συγκεκριμένου οικοπέδου και ο επαναχαρακτηρισμός του ως χώρου σχολείου. Ακολούθησε η κοινή απόφαση 6351/2017 του υφυπουργού Οικονομικών και του υπουργού Υποδομών με την οποία επιβλήθηκε η τελική απαλλοτρίωση του οικοπέδου.

Ο επίλογος αυτής της πολυετούς περιπέτειας γράφτηκε στα τέλη του 2020 όταν το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε την απόφαση 1977/2020, με την οποία καθορίστηκε η αποζημίωση των ιδιοκτητών, και έτσι μετά 33 χρόνια ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου το ποσό το οποίο καθορίστηκε για τις ιδιωτικές εκτάσεις των 4,12 στρεμμάτων (καθώς και ο δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και το υπουργείο Οικονομικών φέρονται να έχουν δικαιώματα στην υπόλοιπη έκταση) ανέρχεται σε περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με την απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης, είναι άμεσα διαθέσιμα, καθώς από το έτος 2017 έχει προεγκριθεί και ενταχθεί σε κωδικό ανάληψης υποχρέωσης το ποσό των 3.052.800 ευρώ, για τη συγκεκριμένη απαλλοτρίωση.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανέγερση ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος στο συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή δύο δημοτικών σχολείων (63ο και 65ο), δύο νηπιαγωγείων (38ο και 42ο), ενός γυμνασίου και ενός λυκείου. “Τώρα θα προχωρήσει η ανέγερση ενός δημοτικού σχολείου και ενός νηπιαγωγείου, καθώς έχουν επέλθει συγχωνεύσεις των δύο δημοτικών και των δύο νηπιαγωγείων και αργότερα θα γίνουν το γυμνάσιο και το λύκειο”, αναφέρει ο κ. Κυριζίδης. Σημειώνεται ότι την κατασκευή των σχολείων θα την αναλάβει η εταιρεία Κτυριακές Υποδομές Α.Ε. υπέρ της οποίας έγινε η απαλλοτρίωση.