Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή (φωτο+video)

Αντιπολεμική εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία εκπροσώπων τοπικών και προξενικών αρχών της πόλης, αλλά και δεκάδων Ουκρανών προσφύγων πολέμου

Με κεντρικό σύνθημα Stand with Ukraine – Σταθείτε με την Ουκρανία, Έλληνες και Ουκρανοί που ζουν στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν μαζί στην αντιπολεμική εκδήλωση που οργανώθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή.

Κρατώντας ουκρανικές και ελληνικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα κατά του πολέμου και εναντίον της Ρωσίας οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό που βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση υπερασπιζόμενος την πατρίδα του. Ουκρανοί πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν μία τεράστια σημεία της χώρας τους, έψαλαν τον εθνικό τους ύμνο, ενώ κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου.

Στην ομιλία του ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Yvhen Shkvyra, τόνισε πως ο πόλεμος δεν διαρκεί δύο αλλά δέκα χρόνια, καθώς άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014. Έκανε λόγο για έναν ύπουλο, αιματηρό και αδίστακτο πόλεμο και επισήμανε πως στόχος του Πούτιν δεν ήταν τα εδάφη της χώρας του, αλλά η γενοκτονία και η εξαφάνιση των Ουκρανών, η καταστροφή των δημοκρατικών συμμαχιών προς όφελος της δεσποτικής κυριαρχίας του.

Ο πρόξενος αναφέρθηκε στο χρονικό της εισβολής και πρόσθεσε πως χάρη στον ηρωισμό των Ουκρανών στρατιωτών απέτυχαν τα σχέδια της Ρωσίας και πλέον οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει περισσότερο από 50% των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι, ενώ καταστρέφουν συστηματικά τον εχθρικό στόλο και τη ρωσική αεροπορία. Ο κ. Shkvyra ευχαρίστησε τους Έλληνες και τους εκπροσώπους των ξένων χωρών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και για τη στήριξή τους στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ουκρανία.

Μαύρη επέτειο χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως η εισβολή ήταν πισώπλατη μαχαιριά στην Ουκρανία, στη διεθνή νομιμότητα, στο δίκαιο και στον ΟΗΕ που δύο χρόνια μετά έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες, μια χώρα κατεστραμμένη διάφορα κατεστραμμένη και μία Ευρώπη στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος τόνισε πως οι Έλληνες έχουν πολλούς λόγους να είναι ευαίσθητη απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, επισημαίνοντας πως πριν από 50 χρόνια έγινε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και πρόσθεσε πως ευχή όλων είναι να υπάρχει παντού ειρήνη και σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ και εκπρόσωποι των προξενικών αρχών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος σημείωσε πως «σήμερα είναι μια μέρα θλίψης, περισυλλογής, αναστοχασμού, γιατί η Ευρώπη, το σπίτι μας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για πρώτη φορά βιώνει ξανά την ιστορία ενός πολέμου και μάλιστα στην καρδιά της. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να ζητήσουμε γι’ άλλη μια φορά όλες οι χώρες της Ευρώπης και του κόσμου να σταματήσει αυτή η εισβολή και επιτέλους να δούμε ειρήνη σε μια φιλική χώρα όπως η Ουκρανία».

Στο πλαίσιο της θλιβερής επετείου σήμερα, στις 16:30, στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα τον πολέμου με τη συμμετοχή ουκρανικής χορωδίας.