Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συναυλία φόρος τιμής στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας (vid)

Η συναυλία θέλησε μέσα από την κλασική και τζαζ μουσική να αναδείξει τη σημασία της τέχνης και την αντιπολεμική της έκφανση.

Με ένα βιολοντσέλο, ένα πιάνο και ένα βιολί από το μουσικό σύνολο Transcription Ensemble το γενικό προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε μία συναυλία φόρο τιμής στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, στη Γερμανική Σχολή, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η συναυλία θέλησε μέσα από την κλασική και τζαζ μουσική και από τα έργα έξι κορυφαίων συνθετών, μεταξύ των οποίων και δύο Ουκρανών, να αναδείξει τη σημασία της τέχνης και το πώς αυτή μπορεί να αντιτεθεί σε έναν πολέμο, όπως αυτόν που υφίσταται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η συναυλία έκλεισε με το κομμάτι «Melody» του Ουκρανού συνθέτη και πρώην διευθυντή της όπερας του Κιέβου, Myroslav Skoryk, για αποτίσει φόρο τιμής στον συνθέτη αλλά και στον ουκρανικό λαό.

Ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας δήλωσε τον έντονο αποτροπιασμό του για τα εγκλήματα που συντελούνται στη χώρα του ενώ κατηγόρησε τους Ρώσους ως δολοφόνους. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση βοήθειας για τον λαό του.

Στη συναυλία λόγο απηύθυνε και η γενική πρόξενος της Γερμανίας, Σίβυλλα Μπέντικ, η οποία και ευχήθηκε να δείξει η συναυλία αυτήν την αλληλεγγύη που όλοι τρέφουν προς τον ουκρανικό. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τις ίδιες μεθόδους με την ίδια βαρβαρότητα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμετζοπούλου, τόνισε πως ο ελληνισμός που έχει δοκιμαστεί υπερασπίζεται τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών. Παράλληλα, υπενθύμισε πως ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, βρίκεται αυτές τις ημέρες στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία και βλέπει από κοντά τη φρικαλεότητα του πολέμου.

Στο τέλος το μουσικό σχήμα έπαιξε τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.

Οι Transcription Ensemble

Το Transcription Ensemble δημιουργήθηκε το 2007 και αποτελείται από τους Χρήστο Γρίμπα στο βιολοντσέλο, Νίκο Ζαφρανά στο πιάνο και Γιώργο Κανδυλίδη στο βιολί.

Οι Transcription Ensemble που ανήκουνστη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών που παρουσιάζουν έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, δίνοντας πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική επιλέχθηκαν να ταξιδέψουν τους παρευρισκόμενους στη μακρινή Ουκρανία. Μέσω της μουσικής επιχείρησαν να δώσουν ένα έντονο μήνυμα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.