Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι δύο μαθήτριες που έχουν εκπαιδευτεί να σώζουν ζωές

Τα δύο κορίτσια από τη Νεάπολη μίλησαν για την επιλογή τους να γίνουν αρχικά διασώστριες και στη συνέχεια εκπαιδεύτριες διασωστών

Μπορεί να είναι ακόμα μαθήτριες, αφού τη χρονιά που έρχεται θα φοιτήσουν στην Γ' Λυκείου, ωστόσο η Λίνα Καραγιοβάννη και η Ελένη Σαμαρά από το 2ο ΓΕΛ Νεάπόλης είναι δύο άρτια εκπαιδευμένες διασώστριες, έτοιμες να σώσουν συνανθρώπους τους.

Τα δύο κορίτσια μίλησαν για την επιλογή τους να γίνουν αρχικά διασώστριες και στη συνέχεια εκπαιδεύτριες διασωστών στην περιοδική έκδοση του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Όπως λέει η Λίνα, «λίγο μετά την πρώτη καραντίνα μία φίλη μου είπε ότι παρακολούθησε διαδικτυακά κάποιο σεμινάριο, στο οποίο εκπαιδεύουν και ανήλικους ενώ δίνουν και πιστοποίηση. Το είχα στο μυαλό μου και μια μέρα που μιλούσαμε με την Έλενα και λέγαμε ότι θέλουμε να κάνουμε σεμινάρια, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε επιλέγοντας ως αντικείμενο τις πρώτες βοήθειες».

Όπως περιγράφουν η Λίνα και η Ελένη παρακολούθησαν δυο σειρές σεμιναρίων στην οργάνωση Kids Save Lives, η πρώτη για την απόκτηση γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που οδηγεί στο τίτλο του διασώστη και η δεύτερη για την μετάδοση αυτών των γνώσεων σε άλλους ανθρώπους που οδηγεί στον τίτλο του εκπαιδευτή.

Μάλιστα είναι πλέον πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες που έχουν κάνει αρκετές παρουσιάσεις σε σχολεία και μαθητές μεταφέροντας τη γνώση τους για τις πρώτες βοήθειες στους συνομηλίκους τους, ενώ ως διασώστριες είναι δηλωμένες και στην εφαρμογή «I Save Lives» μέσω της οποίας καλούνται σε περιστατικά για να βοηθήσουν άμεσα ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΔΗΜ: Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος όταν έχει απέναντί του ανθρώπους που παίρνουνε πιστοποίηση διασώστη, είναι ότι ενδιαφέρονται… θέλουν να βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολία. Αυτή το αίσθημα ή η αίσθηση της αλληλεγγύης πόσο ανεπτυγμένη είναι στα παιδιά της ηλικίας σας; Είναι κάτι συνηθισμένο; »

Μάλιστα επισήμαναν πως «η ύπαρξη απινιδωτών έχει τεράστια σημασία καθώς είναι πλέον «έξυπνοι» και μπορούν να καθοδηγήσουν και χρήστες που δεν έχουν γνώσεις και εμπειρία στο να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή…», παροτρύνοντας εταιρείες, φορείς, δήμους και οργανισμούς να αποκτήσουν άμεσα.