Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τιμές των σπιτιών σε... υπερπτήσεις - Εκτοξεύτηκαν κατά 21% στο τρίμηνο

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στη Βόρεια Ελλάδα - Η Χαλκιδική πιο ακριβή στις ενοικιάσεις από τις Κυκλάδες

Δεν φαίνεται να έχει τέλος το ξέφρενο ράλι των τιμών των ακινήτων με τους ενδιαφερομένους αγοραστές να νιώθουν ανασφάλεια για το αν τελικά θα κατορθώσουν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι. Οι τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη τραβούν συνεχώς την ανηφόρα κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές πόλεις αλλά και στα νησιά.

Η εικόνα της ελληνικής κτηματαγοράς που μοιάζει με ελατήριο που εκτινάχθηκε μετά απο πολυετή συμπίεση πηγαίνει κόντρα στην πανευρωπαϊκή τάση που ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία.

Όσοι μάλιστα προδίκαζαν πως θα υπάρξει αποσυμπίεση τιμών φαίνεται να μην επαληθεύονται, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να είναι αυξημένη σε σχέση με την προσφορά, την ώρα που οι άνοδος των επιτοκίων και των τιμών των υλικών κατασκευής συνεχίζουν την αυξητική τους διαδρομή.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον δήμο Θεσσαλονίκης, που κρατά τα σκήπτρα στις αυξήσεις τιμών πώλησης, πανελλαδικά,  όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos για το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού, οι τιμές εκτοξεύτηκαν κατά 21,4%. Η μέση τιμή πώλησης πλέον αγγίζει τα 2.120 ευρώ το τμ.

Ανοδική πορεία κατά 17% ακολούθησαν και οι περιφερειακοί δήμοι της Θεσσαλονίκης με την τιμή του τμ να διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ.

Αύξηση, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς και με σαφώς πολύ οικονομικότερες τιμές πώλησης εντοπίζονται στο υπόλοιπο του νόμου Θεσσαλονίκης, ήτοι ποσοστιαία αύξηση στο 3,4% με τη μέση τιμή  πώλησης στα 813 ευρώ.   

Αναφορικά με τις μισθώσεις, στο δήμο Θεσσαλονίκης κατά το εξεταζόμενο διάστημα αυξήθηκαν κατά 6,7% με τη μέση τιμή στα 8,48 ευρώ, στους περιφερειακούς δήμους η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 6,33 ευρώ το τμ και η άνοδος στο 7,7%. Στο υπόλοιπο του νόμου η τιμή ενοικίασης του τμ αγγίζει τα 3,85 ευρώ  παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,9%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως είναι η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης πανελλαδικά.

Η Χαλκιδική τσιμπάει...

Τη μεγαλύτερη τιμή μίσθωσης πανελλαδικά παρουσιάζει η Χαλκιδική καθώς το τμ νοικιάζεται προς 33,3 ευρώ όταν στις Κυκλάδες η μέση τιμή του τμ διαμορφώνεται στα 21,7 ευρώ.

Θα πρέπει μάλιστα να επισημανθεί πως οι τιμές ενοικίασης στις Κυκλάδες κατά το εξεταζόμενο διάστημα μειώθηκαν κατά 16,4% όταν στη Χαλκιδική αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Αναφορικά με τις πωλήσεις ακινήτων οι τιμές στη Χαλκιδική ενισχύθηκαν κατά 11,98% με την τιμή του τμ να διαμορφώνεται σε 2.098 ευρώ. Κατά τι μικρότερη αύξηση (10,4%) κατέγραψαν οι τιμές πώλησης στις Κυκλάδες με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3.182 ευρώ.

Ασανσέρ οι τιμές στη Βόρεια Ελλάδα

Με καρδιογράφημα μοιάζουν οι τιμές στη Βόρεια Ελλάδα με την τιμή του τμ στην Καστοριά να σημειώνει ελεύθερη πτώση κατά 20% το β´  τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού αγγίζοντας πλέον τα 582 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μεγαλύτερη πτώση πανελλαδικά. Αναφορικά με τις τιμές ενοικίασης εκεί καταγράφηκε αύξηση κατά 4,1% με την τιμή του τμ να αγγίζει τα 4,86 ευρώ.

Μείωση κατέγραψαν οι τιμές πώλησης και στα Γρεβενά, κατά 2,6% φτάνοντας 700 ευρώ ανά. Οριακή μείωση 0,20% παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης στη Δράμα με την ζητούμενη τιμή του τμ να είναι στα 721 ευρώ.

Στο νόμο  Έβρου εντοπίζεται αύξηση τιμών κατά 5,5% ήτοι 1.330 ευρώ ανά τμ.  Στο νομό Ημαθίας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,2% με την τιμή του τμ να βρίσκεται στα 774 ευρώ, στο νόμο Καβάλας αυξήθηκαν κατά 8,3% φτάνοντας στα 1.300 ευρώ ενώ στην Ξάνθη η τιμή πώλησης αγγίζει τα 1000 ευρώ με την άνοδο να φτανει στο 9,2%.

Αύξηση κατά 15,4% παρουσιάζουν οι τιμές στη Φλώρινα αγγίζοντας τα 624 ευρώ, στις Σέρρες η άνοδος ήταν 2,4% ήτοι 765 ευρώ το τμ ενώ στη Ροδόπη η άνοδος ήταν κατά 1,1% με την τιμή πώλησης να είναι στα 927 ευρώ.  Μειώσεις τιμών εντοπίζονται στην Πέλλα (3,6% , 761 ευρώ το τμ) και στην Πιερία (4,5%, 1.045 ευρώ ανά τμ).