Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οικιακοί βοηθοί θησαυρίζουν με διαθήκες–μαϊμού - Συγγενείς ηλικιωμένων τρέχουν να πάρουν πίσω τις περιουσίες

Ζευγάρι ομογενών στη Θεσσαλονίκη παραπέμπεται με βούλευμα για απάτη - Οδηγήθηκαν στις φυλακές και θα δικαστούν κατηγορούμενοι ότι πήραν ακίνητα και κινητά 82χρονης

«Αφήνω κληρονόμους μου αυτούς τους δύο και κανέναν άλλον, διότι μόνον αυτοί με φροντίζουν με μεγάλη αγάπη εδώ και είκοσι χρόνια. Ο… (αναφέρει όνομα) και πολλά παραπάνω χρόνια η σύζυγός του».

Αυτό το κείμενο, που αποτελεί τμήμα μίας διαθήκης, φαίνεται πως μετατράπηκε το διαβατήριο για την απόκτηση μίας ολόκληρης περιουσίας που είχε 82χρονη στη Θεσσαλονίκη. Η οικιακή βοηθός από την Κορυτσά και ο σύζυγός της βρέθηκαν με ένα διαμέρισμα, ένα αγρόκτημα 10 στρεμμάτων με βιοτεχνικό χώρο, ένα κατάστημα, δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε χρήματα, αλλά και κοσμήματα χρησιμοποιώντας συμβολαιογραφικά πληρεξούσια, αλλά και βεβαιώσεις ψυχιάτρου σύμφωνα με τις οποίες η ηλικιωμένη που πρόσεχαν ήταν καλά στην υγεία της. Και ας είχε πιστοποιηθεί ότι είχε «αδυναμία υπογραφής» όπως και ότι ο κατάλογος των φαρμάκων που έπαιρνε δεν της επέτρεπαν να αντιληφθεί τίποτα, όπως πιστοποίησαν άλλοι γιατροί.

Η υπόθεση των δύο ομογενών είναι μία από τις δεκάδες που απασχολούν τα τελευταία χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη. Οικιακοί βοηθοί σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται με διαθήκες – μαϊμού δικαιούχοι των περιουσιών ηλικιωμένων, αφού προηγουμένως έχουν απομονώσει τους συγγενείς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια εκμεταλλεύονται και την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων από τους δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους θυμούνται μόνον όταν διαπιστώνουν την απώλεια τη περιουσίας τους.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως οι συγγενείς της 82χρονης υποστηρίζουν ότι επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με τη γυναίκα αλλά απομονώθηκαν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο πριν τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε την ηλικιωμένη άρχισε να προσέχει η ομογενής, η οποία πάντως υποστηρίζει ότι τη φρόντιζε για περισσότερα από 20 χρόνια. Το ζευγάρι μετά τη μήνυση των ανεψιών της ηλικιωμένης κατηγορείται για απάτη, ενώ μετά την απολογία τους στον ανακριτή οδηγήθηκαν στις φυλακές επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το ποσό των 20.000 ευρώ ο καθένας που τους επιβλήθηκε ως εγγύηση μετά τις απολογίες τους, στις οποίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Μάλιστα προ ημερών δημοσιεύτηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που τους παραπέμπει για κακουργηματική απάτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώ στην ίδια δίκη παραπέμπεται και ο θεράπων ψυχίατρος της ηλικιωμένης για συνέργεια στην απάτη επειδή βεβαίωνε ότι παρά την αδυναμία υπογραφής η γυναίκα είχε δικαιοπρακτική ικανότητα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, η ηλικιωμένη από τις αρχές του 2016 υπέγραψε κανονικά συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο στη γυναίκα που την πρόσεχε για να εισπράττει τη σύνταξή της, αλλά και να εισπράττει η ίδια τον μισθό της. Από εκεί και πέρα, στις αρχές Ιουλίου 2017, δύο μήνες πριν πεθάνει, η 82χρονη εμφανίζεται να δίνει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο με το οποίο δίδεται εντολή το ζευγάρι να διαχειρίζεται πλέον όλους τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Λίγο αργότερα, τον ίδιο μήνα, εκδίδεται νέο πληρεξούσιο, με το οποίο «δίνεται εντολή στους εναγόμενους (το ζευγάρι των  ομογενών) να πουλήσουν τα ακίνητά της, ακόμη και το σπίτι που διέμενε όπου πιστεύουν καλύτερα, ακόμα και στους ίδιους», όπως ακριβώς αναφέρεται στην αγωγή αλλά και στην απόφαση που εκδόθηκε. Και με το τελευταίο πληρεξούσιο μεταβίβασαν στους εαυτούς τους το σπίτι που η γυναίκα έμενε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το παραπεμπτικό βούλευμα τονίζεται ότι με αυτούς τους τρόπους το ζευγάρι κατάφερε να αποσπάσει ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ και κινητή περιουσία αξίας 250.000 ευρώ. Το Δικαστικό Συμβούλιο απάλλαξε την κατηγορούμενη συμβολαιογράφο με το σκεπτικό ότι εξαπατήθηκε και εκείνη από τους ομογενείς.

Σειρά προσφυγών

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης, καθώς οι συγγενείς της ενημερώθηκαν για την πληρεξούσια διαθήκη που έδινε κινητά και ακίνητα στην οικιακή βοηθό και στον σύζυγό της. Προσέφυγαν στα ποινικά και αστικά δικαστήρια. «Η παραπομπή τους με βούλευμα είναι μία δικαίωση για τους εντολείς μας, καθώς αποδίδονται ποινικές ευθύνες εκεί που πρέπει. Αποκαλύφτηκε ότι ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο για να περιέλθει η περιουσία της ηλικιωμένης συγγενούς των εντολέων μας στα χέρια των κατηγορουμένων» τόνισε στη Voria.gr η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Χριστίνα Σωτηράκογλου.

«Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι η κατηγορία είναι ψευδής. Οι συγγενείς της θανούσας εμφανίστηκαν ύστερα από είκοσι χρόνια και έκαναν μήνυση ενώ δεν ήρθαν ούτε στην κηδεία της», αντιτείνει ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο ομογενών Μιχάλης Βέρρος. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η απόφαση να οδηγηθούν στις φυλακές ήταν σκληρή. «Τους επιβλήθηκε μία υπέρογκη εγγύηση που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν» ανέφερε.  

Δεν είναι όμως μόνον η ποινική παραπομπή. Η διαθήκη με πληρεξούσιο ακυρώθηκε από τα δικαστήρια με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο. «Η απόφαση αυτή ακυρώνει τη διαθήκη και το συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο προς αυτούς. Κρίθηκε ότι η ηλικιωμένη δεν είχε δικαιοπρακτική ικανότητα και ψευδώς παρέστησαν ότι την είχε», σχολίασε η κυρία Σωτηράκογλου. «Πιθανολογείται ότι κατά τον χρόνο σύνταξης της ένδικης διαθήκης η διαθέτιδα έπασχε από μόνιμες και σοβαρές νοητικές και ψυχικές παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τη χρήση του λογικού και τη συνείδηση των πραττομένων της για τις οποίες ήδη λάμβανε ισχυρή φαρμακευτική αγωγή», αναφέρει η απόφαση που στηρίζεται σε κατάθεση άλλου ψυχιάτρου, σύμφωνα με την οποία λόγω της λήψης των φαρμάκων και των παθήσεων που τα συνοδεύουν ήταν αδύνατο η ηλικιωμένη να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω της. Ήδη μάλιστα έχει εκδοθεί απόφαση και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία ακυρώνονται και οι μεταβιβάσεις των ακινήτων που έγιναν στους ομογενείς. Για την αμετάκλητη απόφαση οι κατηγορούμενοι έχουν καταθέσει αίτηση αναψηλάφησης, ενώ έχουν ασκήσει έφεση για την απόφαση του Πρωτοδικείου σχετικά με τις μεταβιβάσεις.