Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ουρά από επενδυτές για το ακίνητο της Εκκλησίας στην Εθνικής Αμύνης

Οι όμιλοι Electra Hotels & Resorts και Mitsis Hotels μεταξύ των 19 διεκδικητών - Οι όροι του διαγωνισμού, για τουλάχιστον 49 χρόνια η μίσθωση

Ηχηρά ονόματα φέρονται να διεκδικούν το οικόπεδο «φιλέτο» της Εκκλησίας της Ελλάδας στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, το οποίο εκτείνεται σε 1.331,68 τμ.  

Δημοπρατούσα Αρχή του διαγωνισμού είναι η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές έχουν κατατεθεί 19 φάκελοι από ελληνικούς και διεθνείς ομίλους μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της Voria.gr, είναι ο όμιλος Electra Hotels & Resorts. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι για το ακίνητο-φιλέτο έχει καταθέσει προσφορά ο ξενοδοχειακός όμιλος Μήτση.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φακέλων ήταν η 6η Απριλίου και πλέον ο διαγωνισμός έχει περάσει στην διαδικασία των αποσφραγίσεων προκειμένου να αξιολογηθούν οι προσφορές και να προκύψει ο ανάδοχος. Η διαδικασία, πάντα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο.

Image

Το εν λόγω οικόπεδο που βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στην καρδιά της πόλης και αποτελεί μία αδόμητη έκταση, έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων  επενδυτών. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού  «ο μισθωτής που θα αναδειχθεί θα ανεγείρει αποκλειστικώς με δικές του δαπάνες κτίσμα/τα, μέχρι εξαντλήσεως του συντελεστή δόμησης…

…Η  επιλογή της πρότασης αξιοποίησης και των προτεινόμενων λύσεων είναι στη σφαίρα της αποκλειστικής ευθύνης των διαγωνιζομένων τόσο από άποψη σκοπιμότητας, όσο και ως προς τη νομιμότητα αυτών. Ο εκμισθωτής όμως θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του επί της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής πρότασης, προκειμένου να επιτευχθεί κοινώς αποδεκτή βελτιστοποίησή της».

Image

Δεδομένου πως στους όρους του διαγωνισμού δεν τίθεται κάποια συγκεκριμένη μορφή επένδυσης για την αξιοποίηση του ακινήτου δεν αποκλείεται πέραν των τουριστικών ομίλων να υπάρχουν μνηστήρες που κινούνται στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων. Σημειώνεται πως ο συντελεστής δόμησης είναι 4,8  ενώ η αποπεράτωση του κτηρίου, όπως αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 3 ετών το αργότερο από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης.
 
Η διάρκεια της μίσθωσης

Η διάρκεια της μίσθωσης είναι τα 49 έτη. Ωστόσο δύο χρόνια πριν από τη λήξη της μίσθωσης ο μισθωτής έχει τη δυνατότητα  να αιτηθεί ισόχρονη παράταση και τα αρμόδια όργανα του εκμισθωτή, εντός τριών μηνών από τη λήψη της αίτησης θα δύνανται να αποφασίσουν την παράταση και κατά την ελεύθερη εκτίμηση και κρίση τους, να προτείνουν τους όρους που θα διέπουν την μίσθωση, μη δεσμευόμενα από τους υπάρχοντες όρους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προτείνουν αρχικό μηνιαίο μίσθωμα κατά την κρίση τους, το οποίο δεν θα είναι κατώτερο των 20.500 ευρώ.

«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού υπόκειται σε τελική έγκριση των αρμόδιων Οργάνων της Εκκλησίας της Ελλάδος (Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο. και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος), στη διακριτική ευχέρεια των οποίων εμπίπτει και η δυνατότητα της μη ανακηρύξεως μισθωτή» αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού.

Image