Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 127.000 αφίξεις σε Airbnb το 2018

Στην πλατφόρμα του Booking.com στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 256% οι καταχωρήσεις καταλυμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Περίπου 2.200 ήταν το 2018 τα καταλύματα που προσφέρθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας Airbnb στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι συνολικές ετήσιες αφίξεις στα συγκεκριμένα καταλύματα άγγιξαν τις 127.000.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Giulio Del Balzo, public policy associate της Airbnb για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία, κατά την ομιλία του στο 4ο συνέδριο τουρισμού που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη τα πέντε διμερή επιμελητήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.600 ενεργοί hosts, ενώ η μέση διάρκεια διαμονής είναι 3,4 ημέρες.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 2018 οι ιδιοκτήτες των εν λόγω καταλυμάτων κατέγραψαν 3,7 χιλ.δολ. ετήσια έσοδα. Συνολικά στην πλατφόρμα είναι εγγεγραμμένα πάνω από 90.000 ακίνητα και 50.000 ιδιοκτήτες. Οι ετήσιες αφίξεις ανήλθαν το 2018 σε 2,15 εκατ., εκ των οποίων το 70% προήλθε από χώρες της Ευρώπης, ενώ 14% ήταν το ποσοστό των αμερικανών επισκεπτών.

Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν μπει στην πλατφόρμα της Booking.com αυξήθηκαν το 2018 κατά 256%, ενώ άνοδο 56% σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις σε αυτά, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σακελλαρίδη, account manager της Booking.com.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών προέρχεται από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, και ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Ρώσοι. Το 2018, όπως είπε, μειώθηκαν οι Τούρκοι επισκέπτες, τους οποίους ουσιαστικά αντικατέστηκαν οι Ισραηλινοί που σημείωσαν αύξηση.

Ο κ. Σακελλαρίδης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 35% των ταξιδιωτών διεθνώς επιθυμεί να μείνει σε σπίτι ή βίλα και όχι σε ξενοδοχείο, ενώ κατά 20% αυξήθηκαν το 2018 οι καταχωρήσεις ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση στην πλατφόρμα, ποσοστό μεγαλύτερο από την αντίστοιχη αύξηση των ξενοδοχείων.

«H οικονομία διαμοιρασμού συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και η κοινωνία λαμβάνει μέρος του τουριστικού πλούτου», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καριμάλης. Με τη βραχυχρόνια μίσθωση αντιμετωπίσθηκε η απώλεια εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ πλέον, νομοθετικά έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο οργάνωσης της δραστηριότητας και ένταξής της στην οργανωμένη οικονομία, σημείωσε.