Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα - Πληρότητα 97% στις ΜΕΘ της πόλης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι υπάρχουν πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Στο 97% η πληρότητα των ΜΕΘ.

Σαρώνει η πανδημία τη Θεσσαλονίκη με τους αριθμούς να προκαλούν σοκ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, από το σύνολο των 47.000 ενεργών κρουσμάτων που υπάρχουν στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας η Θεσσαλονίκη - Ξανά πάνω από 1.100 τα κρούσματα

Παράλληλα, η καθηγήτρια σημειώσε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης αγγίζει το 97%, γεγονός που αποδεικνύει την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας το τελευταίο διάστημα.

Ελέγχεται καθημερινά το 2% του πληθυσμού

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το τέστινγκ είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς το τελευταίο διάστημα, ελέγχεται το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Ωστόσο, σημείωσε πως η θετικότητα στις στοχευμένες μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη στο 3,75%.

Απόλυτη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και διάδοσης

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας.

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφέρεια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το ΕΣΥ πιέζεται, με τους γιατρούς στα νοσοκομεία να καταβάλλουν μέχρι και τετραπλάσια δουλειά, αναφέροντας συγκεκριμένα την περίπτωση του Βόλου.

«Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά», τόνισε η Μίνα Γκάγκα που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό. «Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι τα νοσοκομεία έχουν τριπλάσιο φορτίο στις παθολογικές κλινικές, εξηγώντας την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η ίδια ανέφερε ότι το επόμενο δίμηνο -ελπίζει όχι παραπάνω- θα χρειαστεί βοήθεια από υγειονομικούς. «Θα αντιμετωπιστούν όλοι οι ασθενείς όπως οφείλουμε», τόνισε.