Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παραλύει από 1η Ιουλίου το Ιπποκρατείο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Οι διευθυντές μονάδων του Ιπποκράτειου εκτιμούν ότι το νοσοκομείο θα παραλύσει από την 1η Ιουλίου λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Έμφραγμα έχει προκαλέσει στις χειρουργικές κλινικές αλλά και σε όλες τις μονάδες του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης η δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων.

Μάλιστα, διευθυντές μονάδων εκτιμούν ότι το νοσοκομείο θα παραλύσει από την 1η Ιουλίου, όταν θα λήξουν οι διατάξεις του νόμου για τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, με βάση τις οποίες αναισθησιολόγοι ιδιωτικών κλινικών υποστηρίζουν σήμερα τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραδώσουν τα κλειδιά των κλινικών τους στο υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ, Απόστολος Καμπαρούδης, στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο με τις 12 χειρουργικές κλινικές και τις πολλές εξειδικευμένες μονάδες (π.χ. μεταμοσχεύσεων, παιδοχειρουργικής) που καλύπτουν περιστατικά όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας έχουν απομείνει μόλις εννέα αναισθησιολόγοι, με προοπτική να γίνουν επτά το επόμενο διάστημα λόγω συνταξιοδοτήσεων. Κι αυτό ενώ ο παλιός και ήδη ξεπερασμένος οργανισμός που καταρτίστηκε προ του 2012 προβλέπει 27 οργανικές θέσεις και οι ανάγκες υπολογίζονται σε 40. Για την ασφαλή του λειτουργία, όπως είπε, χρειάζονται περισσότερες από 180 εφημερίες τον μήνα και ήδη τα προγράμματα εφημεριών των τελευταίων μηνών κατατίθενται με 50 κενά κατά μέσο όρο. «Εδώ και δύο χρόνια εξυπηρετούμε τον κόσμο αξιοποιώντας τα μέτρα για την πανδημία. Από 30 Ιουνίου αυτό σταματάει. Δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τη λίστα των χειρουργείων, ούτε καν επείγοντα περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ήδη η αναμονή για προγραμματισμένα, μη επείγοντα χειρουργεία, φτάνει τον έναν χρόνο.

Ο καθηγητής επισήμανε το πρόβλημα είναι γνωστό από το 2010, αλλά πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, δεν υπήρξε ανταπόκριση, ούτε καν απάντηση. «Ας έρθει η κ. Γκάγκα να της παραδώσουμε τα κλειδιά», τόνισε ο κ. Καμπαρούδης.

«Το Ιπποκράτειο είναι ένας μεγάλος ασθενής»,  σημείωσε ο διευθυντής της Δ' Παθολογικής Κλινικής, καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, προσθέτοντας πως οι ελλείψεις κατατέθηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας από το 2017, χωρίς να γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. «Η λειτουργία των χειρουργικών κλινικών είναι προβληματική και η έλλειψη διαχρονική, όμως η επίδραση που έχει στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι πλέον τεράστια και επηρεάζει τη λειτουργία διαδοχικών τμημάτων, όπως τα παθολογικά που δεν είναι επείγοντα», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πρόβλημα που υπάρχει στις διασωληνώσεις. Ο ίδιος ανέφερε πως πρόκειται για νοσοκομείο που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει τη μεγαλύτερη διακίνηση ασθενών στην Ελλάδα και δεν εφημερεύει με κάποιο άλλο, όπως το ΑΧΕΠΑ. «Η διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί, όμως δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής, καθηγητής Παιδιατρικής ΑΠΘ, Δημήτρης Ζαφειρίου, υπογράμμισε πως όλες οι παιδιατρικές μονάδες επηρεάζονται σε βασικά θέματα που απαιτούν παρουσία αναισθησιολόγου, όπως η τοποθέτηση σωλήνων από τους οποίους τρέφονται παιδιά με λευχαιμία ή καρκίνο και η χορήγηση φαρμάκων μέσα από τη σπονδυλική στήλη. Πρόσθεσε, δε, ότι για κάποιες εξετάσεις ρουτίνας είναι δύσκολο να πάρει κάποιος σειρά για αναισθησιολόγο, παρότι πρόκειται για περιστατικά ευαίσθητα. Ο κ. Ζαφειρίου ανέφερε επίσης ότι στο διάστημα αυτό έχουν δημιουργηθεί νέες κλινικές στο νοσοκομείο, όπως η νέα ΜΕΘ που έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Οι τρεις καθηγητές σημείωσαν ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι γενικό φαινόμενο, επισημαίνοντας πως ακόμα και σε προκηρύξεις που γίνονται δεν υπάρχουν αιτήσεις, καθώς οι μισθοί που δίνει το κράτος αντιστοιχούν σε μόλις τρεις επεμβάσεις σε ιδιωτική κλινική. Για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος πρότειναν την επέκταση της συμφωνίας με τις ιδιωτικές κλινικές που προβλέπουν οι ισχύουσες μέχρι τις 30 Ιουνίου διατάξεις, ώστε αναισθησιολόγοι να καλύπτουν πρωινά ωράρια και εφημερίες. Επίσης, προτείνουν να δοθεί μισθολογικό μπόνους στους αναισθησιολόγους για όσο χρειαστεί και να μετατραπούν κάποιες θέσεις ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές, έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικές για τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Οι γιατροί ανέφεραν επίσης ότι πρέπει να καταρτιστεί ενιαίος αναισθησιολογικός χάρτης τουλάχιστον για την πόλη της Θεσσαλονίκης, να προκηρυχθούν όλες οι αναγκαίες οργανικές θέσεις εξειδικευμένων αναισθησιολόγων, να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου για έγκαιρη κάλυψη των κενών λόγω συνταξιοδότησης ή μετακίνησης και να απαλλαγεί η ειδικότητα από τις διανοσοκομειακές διακομιδές, ώστε να μην μένουν ακάλυπτα τα χειρουργεία των νοσοκομείων όπου υπηρετούν.