Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παράταση στην αγωνία για το μέλλον του Ινστιτούτου Γκαίτε - Ποια λύση προκρίνεται

Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του κεντρικού προεδρείου του Γκαίτε στις 27 Οκτωβρίου στο Μόναχο - Πολύ πιθανή η απορρόφησή του από το Ινστιτούτο της Αθήνας

Παρατείνεται η αγωνία για την παραμονή και τη λειτουργία του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη (Goethe-Institut), καθώς η συνεδρίαση του κεντρικού προεδρείου του Οργανισμού που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο δεν κατέληξε σε απόφαση για το αν θα μπει η όχι λουκέτο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη η ενημέρωση από κεντρικά στελέχη των διευθυντών και των υπαλλήλων του Γκαίτε Θεσσαλονίκης για το μέλλον του Ινστιτούτου και αυτή αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες, καθώς «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμη».

Σημειώνεται πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Γκαίτε στο Μόναχο πήρε πριν από καιρό απόφαση για το κλείσιμο 10 Ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ήταν και της Θεσσαλονίκης, αργότερα αυτό εξαιρέθηκε, αλλά τις τελευταίες μέρες προστέθηκε ξανά, στο πλαίσιο της επιμονής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, για επαναπροσδιορισμό της οικονομικής πολιτικής, με στόχο την εξοικονόμηση 24 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ως πιο πιθανό μέχρι αυτή την ώρα προκρίνεται το σενάριο της απορρόφησης του Γκαίτε Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης από το αντίστοιχο της Αθήνας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία, κάποιες όμως από τις διευθύνσεις του θα μεταφερθούν στην Αθήνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ενώ δεν φαίνεται να ευσταθούν οι φήμες που κυκλοφόρησαν και ανέφεραν πως το γερμανικό κράτος -στο οποίο ανήκει ο χώρος και τα τρία κτήρια στην οδό Βασ. Όλγας 66- θα διατηρήσει ένα από τα κτίσματα και τα άλλα δύο θα τα πουλήσει με τη μέθοδο του real estate.

Image

 


Επιπλέον, φέρεται να έγινε τις προηγούμενες μέρες επικοινωνία υψηλόβαθμων παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με στελέχη της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, προς τα οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να παράσχει διευκολύνσεις, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα και να μη μπει λουκέτο στο Γκαίτε Θεσσαλονίκης.

Τα έσοδα του Γκαίτε Θεσσαλονίκης από τις εξετάσεις είναι αρκετά σημαντικά, δεν φτάνουν όμως για να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του και επιπλέον τις 450.000 ευρώ που χρειάζονται κάθε χρόνο για ΕΝΦΙΑ, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας κ.ά. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στο ζήτημα των περικοπών για οικονομικούς λόγους, αλλά μεταξύ των 41 εργαζομένων του Γκαίτε Θεσσαλονίκης επικρατεί αισιοδοξία πως το θέμα θα λυθεί και πως ακόμη κι αν γίνει με υπαγωγή του στο Ινστιτούτο της Αθήνας θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και η σπουδαία πολιτιστική δράση του.

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς διανοητές -ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός, θεωρητικός της τέχνης- ήταν μεγάλος φιλέλληνας και έδωσε το όνομά του στα Ινστιτούτα ανά τον κόσμο, που, μεταξύ άλλων, προάγουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι στον τομέα αυτόν το Γκαίτε Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1955 με σκοπό την προαγωγή του γερμανο-ελληνικού πολιτιστικού διαλόγου, την προώθηση της γερμανικής γλώσσας και τη διάδοση πληροφοριών για τη Γερμανία.

Image

 


Το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γκαίτε Θεσσαλονίκης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του επιστημονικού και καλλιτεχνικού διαλόγου σε τομείς, όπως η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, ο κινηματογράφος και τα ΜΜΕ, οι εικαστικές τέχνες, η αρχιτεκτονική, το ντιζάιν, η μουσική, ο χορός και το θέατρο, εστιάζοντας στις σύγχρονες τάσεις, ενώ εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας στα τρία κτήρια στεγάζονται αμφιθέατρο εκδηλώσεων, πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, γκαλερί-στούντιο, αλλά και οι διοικητικές υπηρεσίες.

Στον κήπο του Γκαίτε υπάρχουν διάφορα γλυπτά, αλλά κι ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, καθώς επίσης καφέ, ενώ φιλοξενεί σημαντικούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό που παρουσιάζουν τη δουλειά τους και παίρνουν μέρος σε προγράμματα δημιουργικής ανταλλαγής.