Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες στο τέλος της εβδομάδας

Και σήμερα, όσοι πρόσφυγες μετακινούνται από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότεροι από 10.000 θα είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι πρόσφυγες στο νομό Θεσσαλονίκης και στα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν και αναμένεται να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης στο νομό.

Και σήμερα, όσοι πρόσφυγες μετακινούνται από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να γεμίζει σταδιακά όλους τους χώρους και παράλληλα να ψάχνει για νέους προς ενοικίαση, αφού με τη μέθοδο της μίσθωσης ανενεργών βιομηχανοστασίων κατόρθωσε τελικά να δώσει μια έστω προσωρινή λύση φιλοξενίας.

Σήμερα, οι πρόσφυγες από την Ειδομένη μεταφέρονται στους τρεις νέους χώρους, δηλαδή σε πρώην βιομηχανική αποθήκη στο Καλοχώρι, στην πρώην αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στην Ευκαρπία (ένα τριώροφο κτήριο, όπου αναμένεται να στεγαστούν και υπηρεσίες ΜΚΟ) και στη Θέρμη, στις παλιές σιταποθήκες μετά τα λουτρά και κοντά στη στροφή Σουρωτής στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου.

Πλέον στο νομό λειτουργεί το κέντρο των Διαβατών, ο χώρος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα Λαγκαδίκια, η πρώην εταιρία EXALKA στο Ωραιόκαστρο, το Βαγιοχώρι και από χτες λειτουργούν με τους πρώτους πρόσφυγες από την εκκένωση της Ειδομένης το πρώην βυρσοδεψείο «Καραμανλή» στην περιοχή της Σίνδου (δίπλα στη Mercedes Ιωαννίδη και κοντά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών), η πρώην εταιρία logistics επίσης στην περιοχή της Σίνδου κοντά στο βιολογικό καθαρισμό και η πρώην αποθήκες ξυλείας στο Δερβένι σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Λητή.

Αξιολογούνται

Οι πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αξιολογεί ανάλογους ιδιωτικούς χώρους σε όλο το νομό και μάλιστα ένας ακόμη φέρεται να έχει ήδη μισθωθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέτοιοι χώροι εξετάζονται στον Εύοσμο, στη Θέρμη (δεύτερος χώρος κοντά στα Βασιλικά) και στο Καβαλάρι, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό εάν ο ενοικιαζόμενος νέος χώρος είναι ένας εκ των τριών.

Αντιδράσεις σε Δερβένι – Θέρμη

Επτακόσιοι πρόσφυγες από την Ειδομένη θα φιλοξενηθούν στη δομή που δημιουργήθηκε από το Στρατό στο Δερβένι (ουσιαστικά στη Λητή), όπου ήδη έχουν μεταφερθεί περίπου 400 άτομα.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου, στον οποίο ανήκει διοικητικά ο χώρος, έχει ξεκαθαρίσει πως μετά την άρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης να συνεννοηθεί μαζί του για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή ευθύνης του, θα... αδιαφορήσει και δεν πρόκειται να συνδράμει το έργο της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει πως ο δήμος δε θα κάνει αποκομιδή απορριμμάτων, ούτε θα συμμετάσχει στο μερίδιο που του αναλογεί στην ασφάλεια και την υγιεινή του χώρου.

Ο δήμαρχος, Αστέριος Γαβότσης, μιλά για «αιφνιδιασμό και εμπαιγμό». «Δε συμμετέχω και δεν μπορώ να βοηθήσω σε αυτή τη φάση της δομής. Έχω ζητήσει ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος Ωραιοκάστρου, της Τροχαίας Λητής και του Κέντρου Υγείας των Διαβατών. Φοβάμαι τα χειρότερα», είπε ο κ. Γαβότσης.

Ανάλογη είναι η αντίδραση που υπάρχει για τις παλιές σιταποθήκες στην περιοχή των Βασιλικών Θέρμης (στη στροφή Σουρωτής), όπου σε ένα χώρο 6.000 τ.μ. (που σύμφωνα με το δήμο έχει να λειτουργήσει περίπου 30 χρόνια) αναμένεται να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο camp μετά τα Διαβατά, με δυναμικότητα φιλοξενίας περισσοτέρων από 2.000 προσφύγων.

Και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δηλώνει οργισμένος για την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον τοπικό δήμο κι αφού ο ίδιος ο δήμος είχε προτείνει άλλους χώρους και την κατηγορεί για «κρυψίνοια».

Ήδη, όπως είπε ο δήμαρχος, σε δυο ξενοδοχεία της περιοχής και σε έναν ακόμη ιδιωτικό χώρο φιλοξενούνται περίπου 500 πρόσφυγες.