Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν μπογιές σε τρία καταστήματα της Γενικής Ταχυδρομικής (φωτο)

Επίθεση αντιεξουσιαστών σε τρία καταστήματα της Γενικής Ταχυδρομικής - Πέταξαν μπογιές στις βιτρίνες, έγραψαν συνθήματα με σπρέι σε όχημα

Επίθεση με μπογιές στις προσόψεις καταστημάτων της Γενικής Ταχυδρομικής στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μέλη της αντιεξουσιαστικής ομάδας «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης». Παράλληλα, έγραψαν συνθήματα με σπρέι σε βανάκι της εταιρείας στο κατάστημα επί της οδού Αγίου Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, πέταξαν μπογιές στα καταστήματα στην Αγίου Δημητρίου, στην Γ. Παπανδρέου, στο Ντεπώ, και στην Άνω Τζουμαγιάς, στην Κάτω Τούμπα.

Όπως αναφέρει η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία, «παρότι τα κέρδη των μεταφορικών εταιρειών αυξήθηκαν ξέφρενα εν μέσω πανδημίας, το κέρδος του αφεντικού, ως συνήθως, μεταφράστηκε σε τέντωμα, τέντωμα και λίγο ακόμα τέντωμα των εργαζομένων». 

«Με όλο και μεγαλύτερο μέρος των αγορών να γίνονται πλέον μέσω του Internet τα courier αντιμετωπίζουν ένα ως και δεκαπλάσιο όγκο εργασιών. Τα αφεντικά όμως των εταιριών αυτών, την ίδια στιγμή που δέχονται προφανώς τις όλο και αυξημένες παραγγελίες, δε θεώρησαν αναγκαίο να ενισχύσουν επαρκώς -αντίστοιχα της αύξησης της δουλειάς τους- το προσωπικό των εκάστοτε καταστημάτων. Οπότε τα καταστήματα με το ίδιο ή λίγο παραπάνω προσωπικό καλούνται να εξυπηρετήσουν δεκάδες παραπάνω παραγγελίες την ημέρα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το κείμενο της Πρωτοβουλίας για την παρέμβαση:

«Παρέμβαση σε 3 καταστήματα της Γενικής Ταχυδρομικής από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα 21/12/2020 πραγματοποιήσαμε συντονισμένες παρεμβάσεις σε 3 καταστήματα της «Γενικής Ταχυδρομικής» στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στα καταστήματα στην Αγίου Δημητρίου 50 (Κέντρο), στην Γ. Παπανδρέου 49 (Ντεπώ) και στην Άνω Τζουμαγιάς 17 (Κάτω Τούμπα), πετώντας χρώματα στις προσόψεις των καταστημάτων και γράφοντας με σπρέι τα οχήματα μεταφοράς των δεμάτων της εταιρίας.

Η Γενική Ταχυδρομική είναι μία από τις βασικές εταιρίες courier στην Ελλάδα (ACS, Γενική Ταχυδρομική, Speedex, ΕΛΤΑ courier). Μέσα στην πανδημία και τις καταστροφικές της συνέπειες για ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, οι εν λόγω εταιρίες είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ξέφρενα. Το κέρδος του αφεντικού όμως, ως συνήθως, μεταφράστηκε σε τέντωμα, τέντωμα και λίγο ακόμα τέντωμα των εργαζομένων. Με όλο και μεγαλύτερο μέρος των αγορών να γίνονται πλέον μέσω του Internet τα courier αντιμετωπίζουν ένα ως και δεκαπλάσιο όγκο εργασιών. Τα αφεντικά όμως των εταιριών αυτών, την ίδια στιγμή που δέχονται προφανώς τις όλο και αυξημένες παραγγελίες, δε θεώρησαν αναγκαίο να ενισχύσουν επαρκώς -αντίστοιχα της αύξησης της δουλειάς τους- το προσωπικό των εκάστοτε καταστημάτων. Οπότε τα καταστήματα με το ίδιο ή λίγο παραπάνω προσωπικό καλούνται να εξυπηρετήσουν δεκάδες παραπάνω παραγγελίες την ημέρα.

Διανομείς που τρέχουν πάνω-κάτω πανικόβλητοι να φορτώσουν και να φύγουν από τα καταστήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, που παν πατητοί σε όλο το ωράριο μπας και προλάβουν, που φορτώνονται δεκαπλάσια πακέτα με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία ορατότητα και να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο κάθε στιγμή. Και φυσικά διανομείς που όπως πάντα δεν έχουν επαρκή μέσα προστασίας, δεν έχουν τα αναγκαία διαλλείματα που προβλέπονται τόσο από την εργασιακή νομοθεσία όσο και από τον ΚΟΚ, για να μην οδηγούν εξοντωμένοι στην κούραση και που πολλές φορές εργάζονται με το δικό τους μηχανάκι και επιβαρύνονται αυτοί τα κόστη συντήρησης του, δεν πληρώνονται καν το σύνολο των αναγκαίων για την εργασία τους καυσίμων, δεν έχουν πλήρη ή και καθόλου ένσημα. Και φυσικά διανομείς που… σκοτώνονται.

Η εργασία του διανομέα είναι μία από αυτές με μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων και δυστυχώς και εργατικών δολοφονιών – αν φυσικά δηλώνονταν. Γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνονται απλώς ως τροχαία, παρότι είναι απολύτως ξεκάθαρο από την εργατική νομοθεσία ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα. Είναι άλλωστε πιο εύκολο να πεις «έτρεχε» από ότι «το αφεντικό τον χρονομετράει σε κάθε παραγγελία και αυτός για να μη χάσει τη δουλειά του πήγαινε πατητός». Πιο εύκολο να πεις «δεν κοίταξε» από ότι «είχε φορτωμένα τόσα πακέτα που δεν έβλεπε τίποτα».

Άλλος ένας διανομέας που δολοφονήθηκε, ήταν ο Αντώνης, που έχοντας εργαστεί χρόνια στον εν λόγω κλάδο, περνώντας τόσο από τις εργασιακές γαλέρες της ACS και της Speedex, έπιασε δουλειά στην Γενική Ταχυδρομική, στο κατάστημα της Αλεξανδρούπολης. Την πρώτη μέρα της δουλειάς του, στις 2 Δεκεμβρίου έχασε τη ζωή του στον περιφερειακό Αλεξανδρούπολης.

Ο Αντώνης δεν ήταν ένα «παιδί με μηχανάκι» που έχασε τον έλεγχο.

Ήταν ένας ακόμα εργάτης που δολοφονήθηκε.

Δολοφονήθηκε από την αδιανόητη εντατικοποίηση της δουλειάς του. Δολοφονήθηκε από τα ελλιπή μέτρα προστασίας.

Δολοφονήθηκε από το αφεντικό του.

Δεν μας νοιάζει αν η εκάστοτε εταιρία λειτουργεί κεντρικά ή μέσω franchise. Δεν μας νοιάζει αν την ευθύνη σε κάθε επιμέρους περίπτωση την έχει η «μαμά» εταιρία ή οι ιδιοκτήτες του κάθε καταστήματος. Μας νοιάζει ότι βαρεθήκαμε τα κέρδη του κάθε αφεντικού να βγαίνουν απολύτως απτά και κυριολεκτικά ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ. Την ίδια στιγμή που τα αφεντικά βγάζουν υπερκέρδη, οι διανομείς τεντώνονται όλο και παραπάνω και διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για ένα μεροκάματο- φιλοδώρημα.

Αν εμείς οι ίδιοι δεν αντισταθούμε, αν δεν οργανωθούμε στους χώρους εργασίας μας, αν δεν απαιτήσουμε τα δικαιώματα μας, θα γίνουμε μοντέρνοι σκλάβοι. Δεν είμαστε επαίτες, ούτε χρωστάμε χάρη στα αφεντικά που πουλάμε την εργατική μας δύναμη, για να πλουτίζουν αυτοί. Για όλους και όλες εμάς που δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο για να επιβιώσουμε, αυτό είναι το μόνο που έχουμε να πουλήσουμε. Μόνο με τη δική μας οργάνωση στους χώρους της δουλειάς μας, μόνο με μαχητική συνδικαλιστική δράση των ίδιων των εργαζομένων μπορεί επιτέλους να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.

Κράτος και κεφάλαιο οξύνουν τον ταξικό πόλεμο, καθώς η συνθήκη της πανδημίας είναι ιδανική για την περαιτέρω διεύρυνση της ταξικής ψαλίδας που χωρίζει το κεφάλαιο από την εργασία, προς όφελος των καπιταλιστών φυσικά. Οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και διαδηλώσεων συνηγορούν ακριβώς στην ένταση του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού προς όφελος των κυρίαρχων, αλλά ενδύονται με υγειονομικά προσχήματα, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεση και την πειθάρχηση των από τα κάτω στη βαρβαρότητα του κρατικού και καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού.

Είναι καιρός να αντεπιτεθούμε. Να μην αφήσουμε την ενταντικοποίηση, τις εξευτελιστικές συμπεριφορές και την υποβάθμιση της αξίας της ίδιας μας της ζωής να γίνουν κανόνας για όλους και όλες μας. Να μην αφήσουμε τις δολοφονίες ανθρώπων της τάξης μας να γίνουν καθημερινότητα. ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΣ COURIER
ΠΑΡΟΧΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΣ COURIER

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)»

Δείτε φωτογραφίες: