Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πυρά τριών συμβούλων κατά Δήμου για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Τα τρία μέλη της Επιτροπής κατηγορούν τον δήμο ότι επιδιώκει χωρίς συζήτηση να αποφασιστεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα για το μέλλον της πόλης.

Τα πυρά τους κατά της διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και του δημάρχου εξαπολύουν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για το θέμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση της ΔΕθ.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Σπύρος Βούγιας, Ρία Καλφακάκου και Νέλλυ Αηδονά, εν μέσω θέρους συζητείται σήμερα εκτάκτως στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το θέμα της γνωμοδότησης του Δήμου πάνω στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ, και των αναμενόμενων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από σημαντικούς επιστημονικούς φορείς και πολίτες.

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για απαράδεκτη διαδικασία για μια πολύ σοβαρή απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τριών μελών της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.: 

Εν μέσω θέρους και ενώ όλες οι βασικές λειτουργίες του Δήμου έχουν διακοπεί, συγκαλείται τη Δευτέρα 3/8 εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να αποφασίσει, ανάμεσα σε κάποια άλλα τρέχοντα θέματα, και για το πολύ κρίσιμο για την πόλη μας θέμα της γνωμοδότησης του Δήμου πάνω στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ, και των αναμενόμενων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από σημαντικούς επιστημονικούς φορείς και πολίτες.

Η συνεδρίαση αυτή δεν γίνεται δια ζώσης , ούτε καν με τηλεδιάσκεψη, αλλά μέσω απαντητικών μέιλ (με ένα ξερό «ναι», «όχι» ή «λευκό»), χωρίς καμία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, χωρίς διάλογο, ερωτήσεις ή, έστω, κάποιες διευκρινίσεις.

Ο δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θέλουν να ξεμπερδεύουν με ένα σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον και την ανάπτυξη της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, βιαστικά και ανώδυνα, χωρίς κανένα διάλογο.

Χρησιμοποιούν μια παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που πάρθηκε από την προηγούμενη διοίκηση και έχει ελάχιστη σχέση με το σημερινό σχέδιο, αγνοώντας τις ενστάσεις του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της πόλης, του ΑΠΘ, του τμήματος Αρχιτεκτόνων και των άλλων εναγόντων, και ξεχνώντας τις εύλογες αντιρρήσεις, παρατηρήσεις και αλλαγές που εκφράστηκαν και προτάθηκαν στην δημόσια διαβούλευση πριν ενάμιση χρόνο.

Φέρνουν ένα θέμα που μόνο η εισήγησή του είναι δεκάδες σελίδες, σε «δια περιφοράς» (!) και εν μέσω διακοπών συνεδρίαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ., χωρίς να υπάρχει κανένας άμεσος και πιεστικός λόγος. Ζητούν με ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ , χωρίς συζήτηση, να αποφασιστεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα για το μέλλον της πόλης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. από τρεις διαφορετικές παρατάξεις που υπογράφουμε παρακάτω, είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την εισήγηση του Δήμου, διαμαρτυρόμενοι έντονα σ’ αυτή την πρωτοφανή και απαράδεκτη διαδικασία, που θέλει να εκβιάσει μια πολύ σοβαρή απόφαση, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ολόκληρης της πόλης.

Τα μέλη της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.

Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη»
Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ»
Νέλλυ Αηδονά, δημοτική σύμβουλος της δημοτικής παράταξης
«Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»