Skip to main content

Γέμισαν με τουριστικά λεωφορεία οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης «για την αδικία» με τα τέλη κυκλοφορίας (φωτο+video)

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων διαμαρτύρονται ζητώντας οριζόντια μείωση των τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν κατά 50%, στα επίπεδα αυτών για τα υπεραστικά λεωφορεία

Στους δρόμους βγήκαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ύψος του ποσού της καταβολής των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Όπως λένε, πρόκειται για άνιση καταβολή του ποσού, καθώς τα υπεραστικά λεωφορεία καταβάλλουν ετησίως 300 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή ακριβώς τα μισά χρήματα από ό,τι εκείνους. Κάθε τουριστικό γραφείο διαθέτει περισσότερα από δύο λεωφορεία, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό, όπως σημειώνουν, να βαραίνει ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να εξισώσει το ποσό των τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν με εκείνο των ιδιοκτητών υπεραστικών λεωφορείων. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων παρέταξαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα οχήματά τους κατά μήκος της οδού Κων. Καραμανλή, από το ύψος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου έως και την αερογέφυρα της Βούλγαρη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100 λεωφορεία στάθμευσαν προσωρινά για τη διαμαρτυρία στην άκρη του δρόμου, ενώ ακόμη 50 βρέθηκαν για τον ίδιο λόγο στον περιβάλλοντα χώρο του εμπορικού κέντρου One Salonica. Δεν έβγαλαν, όπως λένε, περισσότερα λεωφορεία, για να μην οξύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Βορείου Ελλάδος, Παναγιώτης Χαραλάμπους, «τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί στο μισό για να μπορέσει να μας επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο τα τέλη που πληρώσαμε το 2020, ενώ δεν κινήσαμε τα λεωφορεία μας, λόγω πανδημίας».

Στον ίδιο τόνο, ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Μακεδονίας-Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου, έκανε λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο του.

«Μας διαβεβαίωσαν πριν από τρία χρόνια για την εξίσωση των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων με αυτά των υπεραστικών και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πεζίκογλου.
 

Σχετικά με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας, τα οποία καταβάλλουν εκείνος και οι συνάδελφοί του, ο κ. Πεζίκογλου τόνισε πως αν και επρόκειτο να παγιωθεί από φέτος η μείωση κατά 50%, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των 600 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας.  

Το απόγευμα οι ιδιότητες τουριστικών λεωφορείων από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη και δεν αποκλείεται να αποφασίσουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Image