Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Ποτέ ξανά: Συγκίνηση, λουλούδια και δέσμευση Αγγελούδη για το Πάρκο Μνήμης (φωτο+vid)

Εκδήλωση στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος - Φωτεινά τοπόσημα μνήμης και ευθύνης το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας

Αμέσως μετά από τη σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, άπαντες έφτασαν στον Παλαιό Σταθμό και γέμισαν τις καρέκλες που στήθηκαν μπροστά από ένα βαγόνι που αργότερα γέμισε με λουλούδια. Το βαγόνι βρίσκεται στο σημείο συμβολικά, για να θυμίζει τον μαύρο συρμό που αναχώρησε γεμάτος με ανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη, έφτασε στο Άουσβιτς και επέτρεψε άδειος στη μακεδονική πρωτεύουσα.

Αργότερα, διαβάστηκαν ομιλίες από τους επισήμους προσκεκλημένους και αμέσως μετά, μικροί και μεγάλοι άφησαν κεριά και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σοπράνο τραγούδησαν άσματα για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Image

«Ο δρόμος του μαρτυρίου, ο δρόμος που περπάτησαν οι συμπολίτες μας για να φτάσουν εδώ, στο σιδηροδρομικό σταθμό, με τελικό προορισμό το εργοστάσιο του θανάτου του Άουσβιτς - ​Μπιρκενάου θα στοιχειώνει για πάντα τη συλλογική μνήμη της πόλη. Περπατώντας εμείς σήμερα στα βήματά τους, ακολουθήσαμε την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, αφουγκραστήκαμε τον πόνο και την αγωνία τους, τους συνοδέψαμε νοερά στο χωρίς γυρισμό ταξίδι στην κόλαση των κρεματορίων».

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη έφερε αντιμέτωπη την εβραϊκή κοινότητα τους έφερε αντιμέτωπους με μια σειρά νέων προκλήσεων και δυσκολιών.

Image

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης που δημοπρατείται άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, στη νέα πλατεία Ελευθερίας είναι δύο φωτεινά τοπόσημα μνήμης και ευθύνης που θα υπενθυμίζουν στο διηνεκές πως κανείς και τίποτα δεν ξεχνιέται. Πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθεί αυτή η φρίκη».

Όπως είπε, τα δύο τοπόσημα «θα αποτελέσουν το οφειλόμενο χρέος τιμής της πόλης στα θύματα του Ολοκαυτώματος και παράλληλα θα εξυπηρετήσουν το μέγιστο αγαθό της κατάκτησης της γνώσης».

Image

«Πράξη σεβασμού η σημερινή ημέρα»

«Η πόλη άδειασε. Έμεινε ορφανή από Εβραίους. Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά τα βαγόνια που έφευγαν γεμάτα και γύριζαν άδεια. Η σημερινή ημέρα είναι μια πράξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έγιναν στάχτη, αλλά και για αυτούς που επέζησαν. Φέτος, όπως είπε ο δήμαρχος, μπαίνουν τα θεμέλια για να γίνει η πλατεία Ελευθερίας, Πάρκο Μνήμης», είπε στη δίκη του ομιλία ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. «Ας είναι το κάθε σφύριγμα τρένου η αφενός για να θυμόμαστε τους ανθρώπους που δεν είναι πια εδώ», συμπλήρωσε.

«Νιώθουμε σφίξιμο όταν βλέπουμε τις εκατόμβες των θυμάτων που θυσιάστηκαν στο Ολοκαύτωμα. Αυτή τη μέρα του Μαρτίου, όπως και κάθε ημέρα, θα επά λαμβάνουμε μαζί: Ποτέ ξανά!», είπε στην ομιλία του ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιώργος Τζέτζης.

Image

«Οφείλουμε στη Θεσσαλονίκη να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη την ανθρώπων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», ανέφερε από τη δίκη του πλευρά ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.

«Ποτέ στην ταραγμένη ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχε δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τη μαζική δολοφονία τόσο πολλών ανθρώπων. Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε γιατί συνέβη ό,τι συνέβη», τόνισε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Σταμάτης Αγγελόπουλος.