Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φτωχή πρεμιέρα στις ενδιάμεσες εκπτώσεις και μικρές προσδοκίες στην αγορά

Παγωμένη η πρώτη ημέρα παρά τις γενναίες μειώσεις τιμών στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Δεν φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων η σημερινή, πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων παρά τις γενναίες μειώσεις τιμών, που φτάνουν και το 60% σε επιλεγμένα είδη, στις οποίες προχώρησαν οι έμποροι.

Οι έμποροι της πόλης που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι επιχειρήσεις τους δεν κινήθηκαν ούτε και την περίοδο του Πάσχα, διατηρούν μικρές προσδοκίες για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ευελπιστώντας, ωστόσο, να δώσουν έστω και περιορισμένο οξυγόνο στα ταμεία τους.

Παρά το γεγονός πως σήμερα υπήρχε κινητικότητα στην καρδιά της πόλης και δη στην οδό Τσιμισκή, εντούτοις οι καταναλωτές που κυκλοφορούσαν με σακούλες στα χέρια ήταν ελάχιστοι. Την ίδια ώρα εκείνοι που χάζευαν τις βιτρίνες ήταν μετρημένοι, ενώ οι περισσότεροι που ήταν, απλά, διερχόμενοι, έμοιαζαν να μην τους αγγίζουν οι μειωμένες τιμές που αναγράφονται στις προθήκες των καταστημάτων.

 

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που συμπίπτουν με την άρση των μέτρων (πλέον το μοναδικό μέτρο κατά της διασποράς του κορωνοϊού είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας) υπό άλλες συνθήκες θα κινούνταν σε άλλους ρυθμούς, ωστόσο το κύμα ανατιμήσεων και η γενικότερη ακρίβεια που ροκανίζουν τα εισοδήματα των καταναλωτών βάζουν φρένο στις όποιες επισκέψεις σε καταστήματα του λιανεμπορίου.

Αν και οι καταναλωτές βομβαρδίστηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα από αλυσίδες καταστημάτων από το Σαββατοκύριακο, που μας πέρασε, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου, εντούτοις δεν φάνηκαν διατεθειμένοι, να προχωρήσουν σε αγορές.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της μηχανής αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, η οποία έδειξε ότι το 43% των Ελλήνων σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα σε σύγκριση με το 2021, με την πλειονότητα αυτών να μειώνουν γενικά τις αγορές μόδας (62%) ή να παραμένουν στα ίδια αγοραστικά επίπεδα αλλά αναζητώντας φθηνότερες τιμές (23%).

Κακή η πορεία του λιανεμπορίου

Τα σημάδια από την πορεία του λιανεμπορίου από τις αρχές του έτους έως τώρα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, με την περίοδο του Πάσχα να χαρακτηρίζεται αποκαρδιωτική καθώς η εικόνα της αγοράς ήταν χειρότερη από το αναμενόμενο. Όπως εκτιμούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, η αγορά δεν πρόκειται να επανακάμψει αν δεν υπάρξει περιορισμός των δαπανών των νοικοκυριών για την πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για την αγορά ειδών σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται πως την Κυριακή 8 Μαΐου επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.