Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προβληματισμός για τους στάβλους Παπάφη – Αναζητούνται λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 εκατ. ευρώ

Στο δημαρχιακό μέγαρο αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο και τι θα γίνει με το κενό των 4,5 εκατ. στη χρηματοδότησή του

Μπορεί η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη να επιταχύνει για να προχωρήσουν τα έργα στις τρεις κεντρικές πλατείες, Ελευθερίας, Αριστοτέλους και Διοικητηρίου, ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για την υλοποίηση ενός άλλου μεγάλου έργου στην ανατολική πλευρά του δήμου, στους πρώην στάβλους Παπάφη στην περιοχή της Τούμπας.

Το χρηματοδοτικό κενό, ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, στο έργο, βάζει εμπόδια στην υλοποίησή του, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο δήμος και των όσων βρήκαν στα ταμεία τα στελέχη της νέας διοίκησης.  

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Εντός Φεβρουαρίου οι παρεμβάσεις στη Δημητρίου Γούναρη, τον Μάρτιο στην Αριστοτέλους (φωτο)

«Ναι» από Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση της πλατείας Ελευθερίας - Τον Φεβρουάριο η δημοπράτηση

Το έργο δημοπρατήθηκε, από την προηγούμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, με 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση περίπου 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 1 εκατ. ήταν για τις μελέτες. Ο εργολάβος που αναδείχθηκε έδωσε έκπτωση κοντά στο 8%, ποσοστό που η νέα διοίκηση εκτιμά ότι είναι μικρό. Ουσιαστικά για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, που αν και η προηγούμενη διοίκηση είχε προβλέψει ότι θα καλυφθεί από ίδιους πόρους, τα ταμεία του δήμου δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Να σημειωθεί ότι κατά τον διαγωνισμό προσφορά κατέθεσε μόνο ένας ανάδοχος. 

«Για ένα έργο που κοστίζει 16,5 εκατ., είχατε 12,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης. Τι πρέπει να κάνει μια χρηστή διοίκηση; Να πάει σε έναν δήμο χρεωμένο με 23 εκατ. και να βρει πού τα λεφτά;» ήταν η απάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη στην περασμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο έργο.

Στο δημαρχιακό μέγαρο αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο και τι θα γίνει με το κενό των 4,5 εκατ. στη χρηματοδότησή του. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο όταν ετοιμαστεί ο φάκελος από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητηθεί από τον ανάδοχο περαιτέρω έκπτωση, τέτοια που να είναι ικανή ουσιαστικά να ανάψει το πράσινο φως για να υπογραφεί η σύμβαση και να προχωρήσει το έργο. Για να μην χαθεί η χρηματοδότηση, πάντως, η διοίκηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να ζητήσει να μετατεθεί η υλοποίηση του έργου δύο χρόνια μετά μέχρι βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Ο χώρος των πρώην στάβλων της Παπάφη, συνολικής επιφάνειας 4.775 τ.μ., θα αξιοποιηθεί για κοινωφελείς χρήσεις, ενώ προβλέπονται ακόμη η διαμόρφωση χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς. Το κτηριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, χώρο μνήμης/αρχείο προσφυγικής Τούμπας, δημοτική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο, κτήριο γραφείων, ιατρείο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος, που διαχωρίζεται με πεζόδρομο από τον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και την παιδική χαρά, θα διαμορφωθεί κατάλληλα για τη βέλτιστη χρήση του.