Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι οι πέντε για 585 κιλά κοκαΐνης - «Ήμασταν απλώς φύλακες»

Τέσσερις από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι είχαν μόνο τον ρόλο του φύλακα και η πέμπτη ότι δεν είχε καμία ανάμειξη

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι πέντε συλληφθέντες για τα 585 κιλά κοκαΐνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, από κοινού και κατ' επάγγελμα (με τη μορφή της εισαγωγής αποθήκευσης, κατοχής και μεταφοράς). Επιπλέον, κατά περίπτωση απαγγέλθηκαν κατηγορίες, πλημμεληματικού χαρακτήρα, για βία κατά υπαλλήλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση του ΚΟΚ.

Πρόκειται για τέσσερα άτομα από την Αλβανία, ένα άνδρόγυνο, 50 και 42 ετών και τα δύο ανίψια τους, 21 και 33 ετών καθώς και έναν 35χρονο ημεδαπό, αλβανικής καταγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις από τους κατηγορούμενους φέρεται να υποστήριξαν ότι είχαν ρόλο φύλακα των ναρκωτικών. Μάλιστα, ο 50χρονος, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε ηγετικό ρόλο, ισχυρίστηκε πως η σύζυγός του δεν είχε καμία ανάμειξη με την υπόθεση, ενώ ο ίδιος και οι άλλοι τρεις θα έπαιρναν 50.000 ευρώ για τη φύλαξη των ναρκωτικών, από τα οποία ο ίδιος θα κρατούσε τις 20.000 και οι άλλοι από 10.000 ευρώ.

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα και οι πέντε πήραν τον δρόμο των φυλακών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έρευνες του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Σύμφωνα με την αστυνομία, η αξία της ποσότητας κοκαΐνης υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στην χονδρική από 11 έως 33 εκατ. ευρώ, ενώ στην λιανική, εάν νοθευτεί και σπάσει σε μικρότερες δόσεις, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 175 εκατ. ευρώ.

Οι διωκτικές Αρχές πιθανολογούν ότι τα 585 κιλά κοκαΐνης έφτασαν το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, μέσω του λιμανιού. Ένα μικρό μέρος των ναρκωτικών επρόκειτο να διακινηθεί στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος προοριζόταν να διοχετευθεί μέσω της Αλβανίας στην Ευρώπη.