Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προβληματισμός για την αύξηση της βίας στα σχολεία

Η σχολική βία αντανακλά την κοινωνική ισότητα, τον αποκλεισμό και τη ματαίωση των ατομικών προσδοκιών, είπε η ψυχίατρος Λίλιαν Αθανασοπούλου

Η αυξανόμενη επιθετικότητα των παιδιών και των εφήβων και η έξαρση της βίας τόσο εντός όσο και σχολικών χώρων τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας στο δημοτικό θέατρο Νεάπολης.

Η Λίλιαν Αθανασοπούλου Ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ, τμήμα Παιδιών-Εφήβων Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου, επισήμανε στην ομιλία της ότι η σχολική βία είναι μια μορφή κοινωνικού εγκλήματος, αντανακλά την κοινωνική ισότητα, τον αποκλεισμό και τη ματαίωση των ατομικών προσδοκιών. Τόνισε δε ότι συσχετίζεται άμεσα με την εγκληματικότητα σε σοβαρές της κορυφές και στην ευρύτερη κοινωνία, δεν περιορίζεται δηλαδή μόνο στους χώρους του σχολείου, και είναι δείκτης της ανοχής της κοινωνίας απέναντι σε αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια η χρήση του διαδικτύου, η κακή διατροφή κυρίως των εφήβων και η χρήση ουσιών καθιστούν συχνά το σχολικό πλαίσιο έναν χώρο ο οποίος δεν είναι ασφαλής. «Το σχολείο θα έπρεπε να είναι ένας χώρος που θα προστατεύει όταν άλλοι χώροι δεν μπορούν να το κάνουν», ανέφερε.

Επισήμανε δε πως «προσπαθούμε να κατανοήσουμε αλλά δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα», προσθέτοντας πως η σχολική βία εμφανίζεται με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού αλλά δεν ταυτίζεται με αυτόν.

Όπως τόνισε, έχει τρία χαρακτηριστικά, την επανάληψη μέσα στον χρόνο, την πρόθεση του θύτη και την ανισορροπία δύναμης μεταξύ θύτη και θύματος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι έχει μεγάλη σημασία «να διακρίνουμε το μήνυμα που εκπέμπεται μέσω αυτής της συμπεριφοράς που πολλές φορές είναι μια τεράστια ανήμπορια, μια θωράκιση που προσπαθεί να θέσει στον εαυτό του μέσα από αυτή τη συμπεριφορά ή να κουβαλάει ζητήματα από τη δική του ζωή που πρέπει να χρήζουν της προσοχή μας». Σύμφωνα με την ψυχίατρο, πολύ σχετιζόμενη με τη σχολική βία για κάποια παιδιά είναι η ενδοικογενεικη βία η οποία όπως είπε έχει αυξηθεί.

Μιλώντας ευρύτερα για τα προβλήματα των εφήβων σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και οι εισαγγελικές παραπομπές. «Τα αιτήματα αυτά αυξάνουν, για κάποια παιδιά μπορεί να είναι και μια ευκαιρία να φτάσουν σε έναν ειδικό, αλλά γενικά αναπαριστά μια αποτυχία του συστήματος να προστατεύσει τα παιδικά δικαιώματα», τόνισε.

Δίνοντας κάποια στοιχεία είπε «τη διετία 2017-2019 είδαμε 1.417 καινούργιες περιπτώσεις παιδιών και εφήβων. Ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος από χρονιά σε χρονιά».

Την ανησυχία του για την αύξηση των περιστατικών βίας εντός αλλά και στα όρια των σχολικών μονάδων εξέφρασε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Κοκονας επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι πλέον τα φαινόμενα βίας δεν περιορίζονται μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά έχουν περάσει και στα δημοτικά σχολεία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πέραν από την ατομική ευθύνη των γονέων, η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα έτσι ώστε να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς και να προσλάβει ειδικούς ψυχολόγους οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα σχολεία.

Η ημερίδα άνοιξε με ένα σκετς για τη βία από την θεατρική ομάδα των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Παρεμβάσεις έκαναν η Ρέντζιου Νίκη, Κοινωνική λειτουργός, κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου, ο Τσαγγάρης Γιώργος: Κοινωνικός λειτουργός, εργαζόμενος στην κοινωνική υπηρεσία δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ο Μπάνε Πρέλεβιτς: Πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής και η Βασιλική Κωσταντινοπούλου: Αθλήτρια ,Φοιτήτρια(νικήτρια στο Μαραθώνιο της Αθήνας).