Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καθαρίζουν τα νοσοκομεία από κλίνες κορωνοϊού, αλλά όχι και οι ΜΕΘ

Σχέδιο αποσυμφόρησης των νοσοκομείων φέρνει η μείωση των εισαγωγών - Μεγάλη η πληρότητα στις ΜΕΘ παρά την κατακόρυφη πτώση κρουσμάτων και εισαγωγών

Σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας εντός της εβδομάδας.

Η αξιοσημείωτη μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έφεραν κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσοκομεία, λύνοντας τα χέρια των υγειονομικών αρχών της πόλης ώστε να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την καλύτερη αντιμετώπιση της κοινής νοσηλείας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η 3η ΥΠΕ και η 4η ΥΠΕ, στα όρια της αρμοδιότητας των οποίων υπάγονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος θα τις αξιολογήσει και θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις.

Η κατάσταση των νοσοκομείων το τελευταίο διάστημα για πρώτη φορά εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Κρίσιμος παράγοντας είναι το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση στις εισαγωγές ασθενών θετικών στον κορωνοϊό, ο αριθμός των οποίων έχει σταθεροποιηθεί στις 20 κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και μάλιστα με τάσεις μείωσης, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου έφτανε τις 60. Η μείωση αυτή είχε θετικό αντίκτυπο στις απλές κλινικές COVID, όπου καταγράφεται σημαντική αποσυμφόρηση.

Μοναδικό μελανό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη αποκλιμάκωση και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου η πληρότητα παραμένει υψηλή με 142 κλίνες να είναι κατειλημμένες στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς ανήκουν σε νεότερες ηλικιακές ομάδες σε σχέση με το παρελθόν, οπότε είναι σαφώς πιο μακρόχρονες οι νοσηλείες τους. Το γεγονός αυτό έχει και τη θετική του πλευρά, καθώς εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό των νοσηλειών θα έχει θετική έκβαση, με τους ασθενείς να καταφέρνουν να νικήσουν τη νόσο. Υπό τις συνθήκες αυτές, πάντως, η πλήρης αποσυμπίεση των ΜΕΘ δεν προβλέπεται νωρίτερα από τα τέλη Ιουλίου.

Τι αλλαγές αναμένονται

Οι αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα βασίζονται στο μοντέλο που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν σημειώθηκε η ύφεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατά βάση την απόδοση συγκεκριμένων κλινικών και κλινών ΜΕΘ πίσω στην κοινή νοσηλεία, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Ήδη, εξάλλου, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά -και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει τριπλασιαστεί- ο αριθμός των χειρουργείων που διενεργούνται στα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της περιφέρειας, ωστόσο πρόκειται κατεξοχήν για επεμβάσεις που κατά κανόνα δεν χρειάζονται ΜΕΘ. Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερες επεμβάσεις και για πιο βαριά περιστατικά.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού θα φέρει ανακατατάξεις και στα περιφερειακά νοσοκομεία που σταδιακά θα «καθαρίσουν» από περιστατικά κορωνοϊού. Ένα από αυτά αναμένεται να είναι και το νοσοκομείο του Πολυγύρου, το οποίο ήταν από τα πρώτα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα που αποσυμφορήθηκε μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Άλλωστε, η απρόσκοπτη λειτουργία του κρίνεται απαραίτητη, καθώς εξυπηρετεί τη Χαλκιδική, την πλέον τουριστική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.