Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο νόμου από Δικηγορικό Σύλλογο για την Α’ κατοικία

Λόγω πανδημίας με το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην πληρέστερη προστασία των δανειοληπτών και την εφαρμογή ρεαλιστικών λύσεων για τα κόκκινα δάνεια.

Στην υποβολή σχεδίου νόμου που αποσκοπεί στην πληρέστερη προστασία των δανειοληπτών και την εφαρμογή ρεαλιστικών λύσεων για την εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρόκειται για μια ενέργεια που απορρέει από το άρθρο 90 του Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), στους σκοπούς και αρμοδιότητες των  Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ανήκει η διατύπωση γνωμών και προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι δικηγόροι αναγνωρίζονται ως σύμβουλοι  της πολιτείας και συμμετέχουν υποχρεωτικά στις σχετικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Επίσης, ανήκει η άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον Δικαστηρίων και κάθε Αρχής για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια των εν λόγω αρμοδιοτήτων, για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της εν γένει λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, «το οποίο αφορά άμεσα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας και το οποίο είναι δεδομένο ότι θα επιταθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επεξεργάστηκε και υπέβαλλε  συνημμένα σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4605/2019, με σκοπό την πληρέστερη προστασία των δανειοληπτών και την εφαρμογή ρεαλιστικών λύσεων για την εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων.