Skip to main content

Σε απεργιακό κλοιό η Θεσσαλονίκη για τον έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών – Οι συγκεντρώσεις

«Ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες», το μήνυμα της ΑΔΕΔΥ για την 24ωρη απεργία

Νεκρώνει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε όλη τη χώρα μετά την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ και εργατικά σωματεία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη τραγωδία με τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα 57 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

«Ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών», αναφέρεται στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ.

Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι:.

– Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

– Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων

– Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς

– Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

– Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

– Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

– Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη τιμά των θυμάτων και ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα με συγκεντρώσεις και πορείες φωνάζοντας το σύνθημα «Δεν θα ξεχαστεί», ενώ στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, στους δρόμους θα κινηθούν μόνο 50 λεωφορεία έκτακτης ανάγκης, ενώ κανονικά θα γίνουν τα δρομολόγια των ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ καθώς και της νυχτερινής γραμμής του αεροδρομίου (1Ν).

Ακινητοποιημένος θα είναι ο σιδηρόδρομος, ενώ στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα, με 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γονείς και μαθητές. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την ίδια ώρα άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι και αναρχικές συλλογικότητες έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα, με πρόθεση να ακολουθήσει πορεία.

Νωρίτερα, στις 9.30, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, θα προχωρήσει σε συγκέντρωση έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη θα συνεχιστούν και το απόγευμα, καθώς στις 18.00 υπάρχει διαδικτυακό κάλεσμα μπροστά από τον ΟΣΕ. Μία ώρα αργότερα, στις 19.00, ομάδες και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου, το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ καλούν σε συγκέντρωση στις 19.00 στον ΟΣΕ

Τέλος, στις 23.21, την ώρα που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών καλεί σε συγκέντρωση στον ΟΣΕ.