Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε εικαστική έκθεση της Ghazel ξεναγήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκη, στην Casa Bianca και ξεναγήθηκε σε έκθεση από τη διευθύντρια του MOMus

Τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκη, στην Casa Bianca, επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ξεναγήθηκε στην Έκθεση της Ghazel «Geopolitical Anamorphoses», από τη διευθύντρια του MOMus Μαρία Τσαντσάνογλου.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη, την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-MOMus Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

Η Έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο των «Δημητρίων».

H Ghazel είναι από το Ιράν και αντιμετωπίζει με χιούμορ και κριτική στάση θέματα της επικαιρότητας.

Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1966, και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και Μπιενάλε. Το 1986, η Ghazel έφυγε από το Ιράν για να σπουδάσει στη Γαλλία. Αφού σπούδασε κινηματογραφικές σπουδές στο Université Paul Valéry στο Montpellier και στην Ecole Supérieure des Beaux Arts of Nimes, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Paul Valéry για να πάρει το Πτυχίο Κινηματογραφικών Σπουδών. Το 1997, αφού προσπάθησε να αλλάξει το μεταναστευτικό της καθεστώς από φοιτήτρια σε μόνιμη κάτοικο, η Ghazel έλαβε επιστολή απέλασης από τον κυβερνήτη του Languedoc - Roussillon. Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής τόσο στη ζωή της όσο και στην καλλιτεχνική της ζωή.

Όπως λέει η ίδια: «Μέχρι πολύ πρόσφατα περιέγραφα τον εαυτό μου ως νομάδα. Ως μια υβριδική Ιρανή νομάδα. Τώρα νομίζω πως μου ταιριάζει καλύτερα να λέω πως "είμαι υπό μετακίνηση" (in transit)».

Σήμερα, το έργο της είναι ευρέως αναγνωρισμένο. Το 2018, το Γαλλικό κράτος της απένειμε το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων. Συμβολικά, η απονομή έγινε στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης στο Παρίσι, όπου οι αφίσες της Wanted (Urgent) ήταν σε μόνιμη έκθεση έως το 2020.

Το έργο της Ghazel παρουσιάζεται σε ατομική της έκθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το απόγευμα, η κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και θα παραστεί στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του.

Στη συνέχεια θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της επετειακής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 60 χρόνια λειτουργίας του.

Το βράδυ θα παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής επετειακή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με το έργο «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ