Πέμπτη 2 Απριλίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 59ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Προσπάθησαν να εξαπατήσουν μια 80χρονη στην Πυλαία για δήθεν εμπλοκή της κόρης της σε τροχαίο δυστύχημα ζητώντας χρηματικό ποσό.

Στην επ' αυτοφώρω σύλληψη ενός 59χρονου άνδρα, που δρούσε ως «εισπράκτορας» κυκλώματος τηλεφωνικής εξαπάτησης ηλικιωμένων προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Πυλαίας Χορτιάτη.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική τηλεφωνική κλήση σε 80χρονη κατά τη διάρκεια της οποίας άγνωστος υποστήριζε ψευδώς ότι η κόρη της έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, και προκειμένου να μην φυλακισθεί, απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίσθηκε και συνελήφθη, χθες βράδυ στην περιοχή της Πυλαίας ο 59χρονος ο οποίος μετέβη στο σπίτι της γυναίκας προκειμένου να παραλάβει προσυμφωνηθέν χρηματικό ποσό, καθώς και χρυσαφικά.

Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 λίρες Αγγλίας, πέντε λίρες Τουρκίας, το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι ο συλληφθείς μαζί με συνεργούς του, από τον Νοέμβριο του 2018 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία.

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, κατά το χρονικό διάστημα από 2 Νοεμβρίου έως στις 19 Δεκεμβρίου, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, εξαπάτησαν τρεις ηλικιωμένους, από τους οποίους απέσπασαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ και 90 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη δύο άτομα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ