Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων ΙΧ

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει απομακρύνει από δρόμους και πεζοδρόμια 85 οχήματα - Σχέδιο και για απομάκρυνση δικύκλων

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κολλάει η άμεση απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, αν και πολίτες πολύ συχνά προχωρούν σε καταγγελίες για τα σημεία στα οποία βρίσκονται.

Μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία 500 καταγγελίες για εγκαταλελειμμένα οχήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Ζεϊμπέκη, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο δήμος έχει απομακρύνει από δρόμους και πεζοδρόμια 85 οχήματα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στη Voria.gr, όταν εντοπιστεί ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο, καταγράφεται και τοποθετείται πάνω σε αυτό αυτοκόλλητη ειδοποίηση απομάκρυνσης.

Για να μπορέσει ο δήμος να το απομακρύνει πρέπει να περάσουν 45 ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εάν ο ιδιοκτήτης του το μετακινήσει, απαγορεύεται να γίνει απομάκρυνση, βάσει του νόμου, και πρέπει εκ νέου να κολληθεί ειδοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεϊμπέκη, απαιτούνται επίσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να δοθεί απάντηση από την αστυνομία και το υπουργείο Μεταφορών, ειδικά αν το όχημα έχει πινακίδες.

Ήδη η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει θέσει το ζήτημα στο υπουργείο Μεταφορών, από το οποίο υπήρξε δέσμευση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Πάντως η Διεύθυνση Καθαριότητας στοχεύει να απομακρύνει όσο το δυνατό περισσότερα εγκαταλειμμένα οχήματα, αλλά ακόμα δεν είναι εφικτό και τα 500 για τα οποία έχουν γίνει καταγγελίες.

Εκτός όμως από τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, πονοκέφαλο αποτελούν και τα μηχανάκια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν παρατημένα πάνω σε πεζοδρόμια.

Ο αντιδήμαρχος αναμένεται το επόμενο διάστημα θα φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μία δράση που θα στοχεύει στην επιτάχυνση της περισυλλογής των εγκαταλελειμμένων δικύκλων.

Σημαντική βοήθεια στο θέμα πρόκειται να προσφέρει και η «Ομάδα Ευταξίας» που έχει ήδη συσταθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη ομάδα πρόκειται να συνδράμει το τμήμα που αφορά την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, καθώς αυτό είναι «πάρα πολύ μικρό και χρειάζεται βοήθεια».

Στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου λειτουργεί Γραφείο για την περισυλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων

Τα εγκαταλειμμένα οχήματα εντοπίζονται είτε από υπαλλήλους της Καθαριότητας ή μετά από καταγγελία δημότη, η οποία μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο Γραφείο Αποκομιδής τηλέφωνο: 195 ή στο 231331-8800, 8801,8802,8803. Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Π.Δ. 116/5-3-2004:

α) Να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες

β) Να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.

γ) Να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.

δ) Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται, δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Μετά τον εντοπισμό του εγκαταλελειμμένου οχήματος, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο σε εμφανές σημείο του, προς ειδοποίηση του κατόχου του, ώστε αυτός να το απομακρύνει σε διάστημα 45 ημερών από την ειδοποίηση.

Αν τα οχήματα φέρουν πινακίδες, αναζητείται ο ιδιοκτήτης μέσω των Υπηρεσιών Ασφάλειας, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο για την απομάκρυνση του οχήματος και αποστέλλεται σχετική επιστολή στον ιδιοκτήτη. Μετά την παρέλευση 45 ημερών και εφόσον η Υπηρεσία έχει λάβει απάντηση από τις παραπάνω Υπηρεσίες Ασφαλείας υποχρεούται να το περισυλλέξει και το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που έχει ορισθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως σύστημα διαχείρισης εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του, καταβάλλοντας τα έξοδα για τη μεταφορά.

Οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν οι ίδιοι τα αυτοκίνητα τους στις εταιρείες που έχουν ορισθεί ως σύστημα διαχείρισης ή να τα παραδίδουν στην Υπηρεσία Εγκαταλειμμένων Οχημάτων του δήμου.