Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στην Αριστοτέλους κάθε Τρίτη η Κινητή Μονάδα του ΟΚΑΝΑ

Πρόκειται για δράση που γίνεται στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών των ευάλωτων ατόμων στο κέντρο της πόλης

Η ομάδα streetwork και η Κινητή Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη υλοποιούν καθημερινά δράσεις στο πεδίο με στόχο τη Μείωση της Βλάβης από τη χρήση ουσιών.

Σήμερα, για πρώτη φορά υλοποιήθηκε δράση από την ομάδα streetwork και Κινητή Μονάδα του ΟΚΑΝΑ σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο σημείο της παρέμβασης παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Χαντζηθεόκλητος Ευθύμιος. Η δράση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της ανάπτυξης μίας στενής συνεργασίας με το Δήμο της Θεσσαλονίκης, για την υλοποίηση παρεμβάσεων στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και στο κέντρο της πόλης, με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Με αυτό τον τρόπο πλέον εδραιώνεται για πρώτη φορά, μία σταθερή συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ατόμων στο κέντρο της πόλης. Από σήμερα και κάθε Τρίτη η Κινητή Μονάδα, καθώς και η ομάδα streetwork του ΟΚΑΝΑ θα βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 10:30 έως τις 13:30 προσφέροντας υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, υποστήριξης και φροντίδας στους συνανθρώπους μας. Συγχρόνως, ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να ενημερωθεί θα μπορεί να προσέρχεται και να λαμβάνει ενημέρωση και πληροφορίες σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Οι υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης ανήκουν στο δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ και απευθύνονται σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων, αλλά και συνοδά προβλήματα, όπως αυτό της αστεγίας. Με τις παρεμβάσεις τους στο πεδίο, βρίσκονται δίπλα σε ουσιοεξαρτημένα άτομα για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών του (σίτιση, παροχή ιματισμού), την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συμβουλευτικής, τη διασύνδεσή τους με δομές και υπηρεσίες και φυσικά με την διανομή υγειονομικού υλικού ασφαλούς χρήσης με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από τα μεταδιδόμενα νοσήματα. Όλα αυτά υλοποιούνται σε συνδυασμό με την παρακίνηση και παραπομπή των ωφελούμενων σε πρόγραμμα θεραπείας.

Οι παρεμβάσεις γίνονται στα σημεία συνάθροισης των εξαρτημένων ατόμων, διευκολύνοντας της πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης. Σημεία συνάθροισης υπάρχουν τόσο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, όπως και σε απομακρυσμένα σημεία, όπως η περιοχή του Δενδροποτάμου, του Ευόσμου και αλλού. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν είχε υλοποιηθεί παρέμβαση στην πλατεία Αριστοτέλους, το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, όπου και εκεί υπήρχε ανάγκη παρέμβασης.