Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο Ευρωκοινοβούλιο κατά του Flyover ο Σύνδεσμος Κωνσταντινουπολιτών

Οι κάτοικοι, μέλη του Συνδέσμου, κατέθεσαν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της κατασκευής του Flyover

Αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών της Πυλαίας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η αναφορά περιλαμβάνει επιχειρήματα κατά της κατασκευής με βάση περιβαλλοντικές, νομικές και κοινωνικές συνέπειες. Προβάλλεται η καταστροφή του οικοσυστήματος του δάσους Σέιχ Σου, η αύξηση ατμοσφαιρικών και ηχητικών ρύπων, η δυσμενής επίδραση στην ποιότητα του αέρα και η αυξημένοι κίνδυνοι πυρκαγιάς». Επισημαίνονται, επίσης, όπως αναφέρεται σχετικά, «οι νομικές παραβάσεις σχετικά με την απαλλοτρίωση και υλοτόμηση αναδασωτέας έκτασης, την απουσία του έργου από τον χωροταξικό σχεδιασμό και την παράβλεψη περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ».

Ο φορέας κάνει λόγο για «σημαντικά προβλήματα που καταγράφονται από την προβληματική μετακίνηση των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων» και εκφράζει «ανησυχίες για τις νομικές παραβάσεις που αφορούν την άρση αναδάσωσης, την αντίφαση με τον χωροταξικό σχεδιασμό και την απουσία στρατηγικής ΜΠΕ».

Το σωματείο ζητά την προστασία ατομικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι το έργο παραβιάζει τις σχετικές διατάξεις και επιφέρει σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.