Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στοίχημα για τη διοίκηση Αγγελούδη η Νέα Παραλία και το ξύλινο ντεκ

Στόχος του δήμου να αλλάξει η εικόνα της Νέας Παραλίας και να συντηρηθεί το πράσινο, ο φωτισμός, οι υποδομές της - Οι ενέργειες του αντιδημάρχου Πρόδρομου Νικηφορίδη

Μεγάλο στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή αποτελεί το παραλιακό μέτωπο με τη συντήρηση της Νέας Παραλίας και την κατασκευή του ξύλινου ντεκ στη Λεωφόρο Νίκης. Εξάλλου, το θαλάσσιο τμήμα της πόλης, από το λιμάνι έως το Μέγαρο Μουσικής, είναι αυτό που καθημερινά συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ντόπιων και τουριστών.

Στόχος του δήμου είναι να αλλάξει η εικόνα της Νέας Παραλίας και να συντηρηθεί το πράσινο, ο φωτισμός της, οι υποδομές, οι κήποι, τα γλυπτά της. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έδωσε το στίγμα του, δηλώνοντας ότι αυτό το τοπόσημο της πόλης, η Νέα Παραλία, θα πρέπει να προστατευτεί.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για ελλιπή συντήρησή της τα προηγούμενα χρόνια, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να σεβαστούν τον δημόσιο χώρο και να σταματήσουν τα φαινόμενα βανδαλισμού. «Η Νέα Παραλία είναι και πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος. Όσο αναφορά τη συντήρηση που ήταν ελλιπής έως τώρα, πρέπει να λύσουμε πολλά προβλήματα», ανέφερε.

Image

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας είναι το πρόσωπο της διοίκησης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο. Εξάλλου, ως ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας και πρόεδρος μέχρι πρότινος του Συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας» γνωρίζει όλα τα ζητήματα που χώρου. «Είναι ένας χώρος υπερεντατικής χρήσης και αυτό σημαίνει πολλά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο κ. Νικηφορίδης είχε συνάντηση στη Νέα Παραλία με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη συντήρησή της, βάσει διαγωνισμού που είχε τρέξει η προηγούμενη διοίκηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει στην προτεραιοποίηση των εργασιών που πρέπει να γίνουν στη Νέα Παραλία.

Η αρχή έγινε χθες με τις δημόσιες βρύσες, αφού το προηγούμενο δίκτυο βρυσών δεν λειτουργούσε. Ήδη τοποθετήθηκε η πρώτη από τις συνολικά δέκα που θα βρίσκονται στη Νέα Παραλία, με χορηγία της ΕΥΑΘ και τοποθέτηση από το Σωματείο Εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Στη Νέα Παραλία η πρώτη δημόσια βρύση- Άλλες εννέα στο παραλιακό μέτωπο (φωτο+vid)

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το πράσινο και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη, πρόκειται να φυτευτούν 500 δέντρα. Στην επόμενη φυτευτική περίοδο, από το φθινόπωρο, θα μπουν και άλλα στη Νέα Παραλία. Η πύκνωση της βλάστησης στο παραλιακό μέτωπο θα ξεκινήσει από το πάρκο του Βασιλικού Θεάτρου, όπου είχαν κοπεί αρκετές λεύκες και σταδιακά η επιχείρηση για νέα δέντρα θα επεκτείνεται προς το Μέγαρο Μουσικής. 

Μεταξύ των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ο ηλεκτροφωτισμός, κυρίως στα πάρκα, με πολλά φωτιστικά σώματα να έχουν βανδαλιστεί ή κλαπεί. Ζήτημα υπάρχει με τη λειτουργία των σιντριβανιών, όπως επίσης και με τις «Ομπρέλες», το εμβληματικό εικαστικό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Στοίχημα για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Πρόδρομο Νικηφορίδη, είναι ο «Κήπος του Νερού». Όπως αναφέρει στη Voria.gr θα επιδιώξει να επανέλθει στην αρχική του εικόνα, όταν είχε παραδοθεί προς χρήση η Νέα Παραλία. Σημειώνεται ότι ο κ. Νικηφορίδης είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για τις παρεμβάσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, αλλάζοντας ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά του Κήπου. 

Image

Πρόβλημα πάντως είναι το θέμα με την τρέχουσα εργολαβία για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας, καθώς υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν και οι οποίες δεν προβλέπονται στην εν λόγω σύμβαση. Στόχος του κ. Νικηφορίδη είναι μετά τη δρομολόγηση μεγάλων έργων – πλατεία Ελευθερίας, Στάβλοι Παπάφη – που έχει ήδη ξεκινήσει η νέα διοίκηση, να τρέξει τα ζητήματα της Νέας Παραλίας. Υπάρχουν σκέψεις μεταξύ άλλων να προτείνει τη συγκρότηση ενός συνεργείου με υπαλλήλους του δήμου που θα ασχολείται καθημερινά με το παραλιακό μέτωπο. Επίσης, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, να μπει ένας «φραγμός» στην αδειοδότηση εκδηλώσεων στη Νέα Παραλία, όπως αυτή που είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το ξύλινο ντεκ στην παλιά παραλία

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να προχωρήσει η επέκταση της παλιάς παραλίας προς τη θάλασσα με ξύλινο ντεκ, δίνοντας έτσι επιπλέον χώρο για τις μετακινήσεις των πολιτών. Πρόκειται για ένα από τα έργα άμεσης προτεραιότητας για τη διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη. Εξάλλου ήταν μία από τις πέντε παρεμβάσεις που είχε θέσει στην πρώτη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει μέσω του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) την κατασκευή του ξύλινου ντεκ. Ένα από τα σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την κατασκευή του είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το έργο προβλέπει μια πεζογέφυρα πλάτους 7 – 10 μέτρων μέσα στη θάλασσα, από την πρώτη προβλήτα του ΟΛΘ μέχρι και τον Λευκό Πύργο.