Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Η ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Η υφυπουργός Πρόνοιας άκουσε τα αιτήματα και συζήτησε με τους υπεύθυνους της ΆΡΣΙΣ τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της δομής

Το «Σπίτι της Άρσις» στο Ωραιόκαστρο επισκέφθηκε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου προκειμένου να αποκτήσει προσωπική άποψη για τον χώρο και να ενημερωθεί  εκ του σύνεγγυς για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ξενώνα.

Η υπεύθυνη του ξενώνα Μαριάννα Κολοβού και το ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Νίκος Γαβαλάς ζήτησαν από την υφυπουργό να αξιολογηθεί η δομή με κριτήρια ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, να επανέλθει το καθεστώς των προγραμματικών συμβάσεων και να βρεθεί λύση στο άμεσο πρόβλημα της εξασφάλισης των αναγκαίων πιστώσεων για τη λειτουργία του ξενώνα τόσο για το 2019, όσο και για το επόμενο έτος.  

Στη συνάντηση συμμετείχε και η προϊσταμένη του τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης Δήμητρα Τσιαρδακλή, η οποία τόνισε την κρισιμότητα της ύπαρξης ασφαλούς καταφυγίου για τα παιδιά σε κίνδυνο ώστε αυτά να μην εγκλωβίζονται σε κλινικές νοσοκομείων μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης άκουσε τα αιτήματα και συζήτησε με τους υπεύθυνους της ΆΡΣΙΣ τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της δομής. Δεσμεύθηκε να δώσει άμεσα απαντήσεις για την επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης του ξενώνα.

Σημειώνεται ότι για τον φετινό προϋπολογισμό λειτουργίας του ξενώνα έχει εξασφαλιστεί μόλις το 12% του συνολικού ποσού που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το νέο χρόνο.

Το πρόβλημα της μη διασφάλισης της λειτουργίας του ξενώνα προκλήθηκε όταν η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας παρέπεμψε την αρμοδιότητα της χρηματοδότησης της δομής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς να έχει προηγηθεί πρόβλεψη για τις αναγκαίες πιστώσεις.

Το «Σπίτι της Άρσις» λειτουργεί από το 2007 με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ δωρεές και χορηγίες από ιδιώτες, σε χρήματα, σε είδος, σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε υπηρεσίες καλύπτουν μέρος των λειτουργικών αναγκών του ξενώνα.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα είναι θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, εμπορίας και διακίνησης ή βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας δύσκολών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Από το 2007 ο ξενώνας έχει υποστηρίξει περισσότερα από 300 παιδιά. Πρόκειται κυρίως για ελληνόπουλα, ηλικίας 5 έως 17 ετών και ο μέση χρονική διάρκεια παραμονής τους στη δομή είναι τα τρία χρόνια.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ