Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα μακεδονικά προϊόντα πρωταγωνιστούν στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης

Με την απονομή των μεγάλων βραβείων ολοκληρώνεται σήμερα η 12η διοργάνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ

Τα προϊόντα και οι παραδοσιακές συνταγές της Μακεδονίας πρωταγωνιστούν στον φετινό 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Detrop – Oenos.

Περισσότεροι από 400 σεφ από συνολικά 15 χώρες του κόσμου, συμμετέχουν στον διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece – πρώην Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος έως το 2021), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ - HELEXPO και υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Ένωση Αρχιμαγείρων Worldchefs.

Οι επαγγελματίες της γαστρονομίας δημιουργούν ξεχωριστά πιάτα, με τα οποία διαγωνίζονται σε συνολικά 27 κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων τη σχολή, τον καλύτερο επαγγελματία και τον καλύτερο μαθητή σεφ και ζαχαροπλάστη της χρονιάς, αλλά και το καλύτερα μαγειρεμένο είδος φαγητού, ψάρι, κοτόπουλο, σαλάτα κλπ. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους από 40 λεπτά έως δύο ώρες για να παραδώσουν δύο πιάτα, ένα για τους κριτές και ένα για φωτογράφιση κι έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μέσα σε μία επαγγελματική κουζίνα ένα ξεχωριστό πιάτο από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

«Ο διαγωνισμός δεν είναι ένα φεστιβάλ για να παρουσιάσουμε ένα πιάτο. Θέλουμε να δούμε εάν οι διαγωνιζόμενοι είναι επαγγελματίες και μπορούν να αντεπεξέλθουν στους διεθνείς κανόνες. Θέλουμε να μάθουν πώς πρέπει να είναι ένας επαγγελματίας εστίασης και πώς να χειρίζεται μία κουζίνα. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί οφείλουμε να αποδώσουμε στον πελάτη αυτό που επιθυμεί. Προσπαθούμε να δώσουμε στους νέους ειδικότερα την ώθηση για τη μαγειρική και να τους κάνουμε να αντιληφθούν ότι δεν είναι ανταγωνισμός με τον διπλανό σου, αλλά με τον εαυτό σου. Παράλληλα μέσα από τον διαγωνισμό βλέπουμε τα νέα trends και τι μπορούμε να κάνουμε με τα νέα προϊόντα. Όλες οι κατηγορίες είναι… sold out κι αυτό είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για μας, γιατί δείχνει ότι ο διαγωνισμός, που έγινε διεθνής από το 2013, απέκτησε κύρος», ανέφερε στη Voria.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Χρήστος Γκότσης.

Αυθεντικά προϊόντα και συνταγές του τόπου

Ένα από τα μεγάλα βραβεία είναι για το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, το οποίο θα απονεμηθεί υπό τη αιγίδα του «Thessaloniki City of Gastronomy» του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα πιάτα θα ετοιμαστούν με βάση τις αυθεντικές συνταγές της Μακεδονίας και τα προϊόντα που παράγει η μακεδονική γη. «Θέλουμε να αναδείξουμε την παραδοσιακή ελληνική συνταγή, ακριβώς όπως είναι, αλλά με επαγγελματικό τρόπο. Όλες οι συνταγές προέρχονται από ένα συνταγολόγιο που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όλα βέβαια ξεκινούν από τα προϊόντα, γιατί το βασικό είναι η πρώτη ύλη, την οποία ο επαγγελματίες πρέπει να διαχειριστεί σωστά», τόνισε ο κ. Γκότσης.

Οι μάγειρες θα αναμετρηθούν για να δημιουργήσουν το καλύτερο πιάτο με ελληνικό αρνί, αλλά και με λαβράκι, ένα μεσογειακό προϊόν υψηλής ποιότητας, στο οποίο η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα και το οποίο προμήθευσαν στους διαγωνιζόμενους οι διοργανωτές, σε συνεργασία με την Ένωση Υδατοκαλλιεργητών Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας βάζει το δικό της λιθαράκι στην προβολή των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού. Άλλωστε, στα πιάτα με τα οποία συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει προϊόντα, όπως το αγουρέλαιο και τις ελιές Χαλκιδικής, αλλά και την καλέντουλα Ολύμπου, που χρησιμοποίησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λουξεμβούργο για δώσει ιδιαίτερη γεύση στο ψάρι. «Υπάρχουν κι άλλα προϊόντα στον κόσμο που είναι εξίσου καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα ξένα προϊόντα. Αν έρθει ένας ξένος στη χώρα μας, δεν πρέπει να του σερβίρουμε σολομό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για καλό προϊόν. Πρέπει να αναδείξουμε τα δικά μας προϊόντα, να χρησιμοποιήσουμε αυτά που είναι δίπλα μας. Άλλωστε, η Κεντρική Μακεδονία είναι η περιφέρεια που παράγει τον μεγαλύτερο πλούτο προϊόντων σε ποσότητα και ποιότητα», τόνισε ο κ. Γκότσης.

Zero Food Waste

Στις ιδιαιτερότητες της φετινής διοργάνωσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι zero food waste. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι αντιμετωπίζουν την επιπλέον πρόκληση να μην πετάξουν τίποτα το οποίο είναι οργανικό μέσα στα σκουπίδια, αλλιώς χάνουν πόντους από την τελική βαθμολογία. Μία πρακτική που συνάδει απόλυτα με τη νοοτροπία που έχουν οι παραδοσιακές νοικοκυρές, αλλά και με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, οι κριτές ελέγχουν και τη συνολική παραγωγή απορριμμάτων, από το αν δηλαδή κάποιος καταναλώνει περισσότερο χαρτί, μέχρι το αν κάνει σωστή χρήση των γαντιών, που επίσης περιλαμβάνονται στα απόβλητα μίας κουζίνας.

Πλώρη για τους Ολυμπιακούς

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, η οποία κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λουξεμβούργο, πλέον έχει βάλει πλώρη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, της διοργάνωσης που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και θα φιλοξενηθεί το 2024 στη Γερμανία. «Θα συμμετάσχουμε στην κατηγορία του catering. Θα ετοιμάσουμε ένα μενού με ελληνικές συνταγές και προϊόντα για 120 πελάτες, αξιοποιώντας νέα στοιχεία, τα οποία θα επιλέξουμε τον επόμενο χρόνο. Είμαστε χαρούμενοι, γιατί από το 2018 συμμετέχουμε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και η Ελλάδα είναι παρούσα στις μεγάλες αυτές διοργανώσεις», κατέληξε ο κ. Γκότσης.