Skip to main content

Thessaloniki Tax Forum: Η Κύπρος υπόδειγμα για την Ελλάδα

10ο Thessaloniki Tax Forum: Μείωση δαπανών αντί αύξησης φόρων και συνέχεια του κράτους τα κλειδιά επιτυχίας του κυπριακού μνημονίου

Το μίγμα πολιτικής που επέτρεψε στην Κύπρο να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα προσαρμογής με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Πατσαλίδης.

Μιλώντας στο 10ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr, ο κ. Πατσαλίδης έκανε λόγο για βάναυση μεταχείριση της Κύπρου από τους δανειστές το 2012, λόγω της καθυστέρησης υιοθέτησης του μνημονίου, που έφερε το bail in στις τράπεζες. «Αυτή η πολύ άσχημη κατάσταση μας έδωσε το σημαντικό μάθημα ότι το μόνο μέτρο που μπορεί να δώσει ευελιξία σε μια χώρα της ευρωζώνης είναι η ορθή δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, την ώρα της μεγάλης κρίσης στην Κύπρο, η επιλογή η οποία υιοθετήθηκε από το κράτος ήταν η προσαρμογή κατά 80% σε επίπεδο δαπανών και κατά 20% σε επίπεδο φορολογίας. «Οι υψηλοί φόροι είναι προφανές ότι δεν αποδίδουν. Εμείς επιλέξαμε μια εμπροσθοβαρή πολιτική στο πεδίο των δαπανών. Οι κρίσεις φανερώνουν ότι υπάρχουν δαπάνες που είναι αχρείαστες. Το μίγμα οικονομικής πολιτικής με κατάργηση των αχρείαστων δαπανών, την ανακατανομή σε δαπάνες με προστιθέμενη αξία και τη διατήρηση χαμηλής φορολογίας ως βοηθητική για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.

Η επιτυχία της παραπάνω πολιτικής είναι αδιαμφισβήτητη: το κυπριακό ΑΕΠ κατάφερε την περίοδο 2015-2018 να καλύψει τις απώλειες 10% που κατέγραψε τη διετία 2012-2014 και να κινείται πλέον με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, η ανεργία από 16% που βρέθηκε εν μέσω κρίσης βρίσκεται σήμερα στο 8% με καθοδική τάση, τα capital controls που επιβλήθηκαν το 2013 καταργήθηκαν εν μια νυκτί το 2015 χωρίς να υπάρξει εκροή καταθέσεων, οι οίκοι S&P και Fitch αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα αφού προηγουμένως την είχαν κατατάξει σε «σκουπίδι», ενώ οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων υπερκαλυφθηκαν με ευνοϊκά επιτόκια.

Έτσι η Κύπρος προώθησε τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, την κατάργηση του έκτακτου φόρου επί των μισθών, την πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, την παροχή φορολογικών εκπτώσεων για την εισροή νέων κεφαλαίων και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

«Ήταν πολύ σημαντικό ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε ομόφωνα από κυβέρνηση της αριστεράς και συνεχίστηκε από κυβέρνηση της δεξιάς. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και πρέπει να πείσουμε την πολιτική μας ηγεσία ότι παρότι βγήκαμε από την κρίση πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε ο κ. Πατσαλίδης.

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, Σίμος Αναστόπουλος, έθεσε το ζήτημα της μονιμότητας του κ. Πατσαλίδη, τονίζοντας πως η συνέχεια της δημόσιας διοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντική. «Η Κύπρος έλαβε μία συνειδητή πολιτική επιλογή και εκτίμησε, ορθώς, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα επαναφέρει την ανάπτυξη. Εμείς έχουμε ακολουθήσει τον εντελώς αντίθετο δρόμο, με τη μεγάλη αύξηση των φόρων», είπε.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, επεσήμανε πως η κατάργηση της θέσης του γενικού διευθυντή στους κρατικούς φορείς με την πολιτική θέση του γενικού γραμματέα, που αλλάζει ανάλογα την ηγεσία, δεν μπορεί να λειτουργήσει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σταθερής φορολογικής πολιτικής.

Ο α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, τόνισε ότι το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να περάσει από το efficinency (αποδοτικότητα) στο effectiveness (αποτελεσματικότητα).

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, τόνισε ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει συνέχεια στο κράτος αλλά ούτε και στην ίδια κυβέρνηση, καθώς ο κάθε υπουργός ακολουθεί τη δική του ατζέντα. Σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος πέτυχε επειδή τήρησε τη συμφωνία με τους δανειστές, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Κλείνοντας τις εργασίες του Forum ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, υπογράμμισε πως μια φορολογική πολιτική με συναίνεση, αποτελεσματικότητα και με πυξίδα την καινοτομία μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.