Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τεστ PCR στο 1/3 του πλαφόν πέτυχε για τους δημότες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Έπεσαν οι υπογραφές των μνημονίων συνεργασίας με τους εκπροσώπους των πέντε διαγνωστικών κέντρων για φθηνότερα μοριακά τεστ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Φθηνότερες τιμές για τους δημότες του, έως και 55,44% (20 - 43 ευρώ) από την τιμή των 47 ευρώ που όρισε η κυβέρνηση ως πλαφόν για τη διενέργεια μοριακών τεστ (PCR), ανίχνευσης του κορωνοϊού εξασφάλισε ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Ο δήμος προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε δημόσια δημοπρασία, προσκαλώντας πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα διαγνωστικά κέντρα του νόμου Θεσσαλονίκης για να προσφέρουν προσιτές τιμές για το μοριακό τεστ για τους δημότες Νεάπολης - Συκεών.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου μετά την αξιολόγηση των προσφορών από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και σήμερα, ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, προχώρησε στην υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τους εκπροσώπους των πέντε διαγνωστικών κέντρων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και κατέθεσαν τις προσφορές.

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης δήλωσε πως «ταλαιπωρήθηκε λίγο με τα νομικά ζητήματα διότι δεν υπάρχει πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να πατήσουμε, αλλά με τη συνδρομή της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και τη νομική υποστήριξη των στελεχών του δήμου και των οικονομικών στελεχών, βρήκαμε μία φόρμα η οποία πατάει στα πόδια της από άποψη νομική χωρίς να εμπλέκεται ο δήμος σε είσπραξη και πληρωμή χρημάτων. Απευθείας ο δημότης που αποδεικνύει μέσα από το gov.gr ότι είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του δήμου, θα καταβάλει το αντίτιμο στο αντίστοιχο μικροβιολογικό εργαστήριο που έχει δώσει τις καλύτερες τιμές».

Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως είναι σημαντικό ότι σχεδόν με 20 ευρώ και μάλιστα κατά οίκον μπορεί να γίνει το τεστ. «Η διαφορά είναι τεράστια, είναι λιγότερα από τα μισά από τα 47 ευρώ που είναι το πλαφόν, ενώ εάν γίνει κατ'οίκον ζητούνται αλλά 10 ευρώ επιπλέον. Από εκεί που ένα νοικοκυριό αν χρειαζόταν δύο άτομα της οικογένειας ένα ποσό γύρω 110 ευρώ, σήμερα με 50 ευρώ μπορεί να γίνει κατ οίκον η εξέταση, και αν γίνει επανάληψη 40 ευρώ».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρονται υπηρεσίες στους δημότες σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας.

Απαντώντας στους επικριτές για αυτές τις ενέργειες απάντησε ότι «δέχθηκαμε επικρίσεις όχι μόνο από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και από συντεχνιών και συμφερόντων. Προσέξαμε πάρα πολύ έτσι ώστε να έχουμε νομική βάση, διότι αυτό που επιχειρήσαμε και πετύχαμε δεν είχε νομικό προηγούμενο. Εξάλλου ο δήμος δεν θα συμμετέχει οικονομικά σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς πετύχαμε με τις διαγωνιστικές διαδικασίες αυτές τις τιμές».

Ο δήμαρχος άφησε αιχμές για πιέσεις που ασκήθηκαν. «Ευχαριστώ τα πέντε εργαστήρια που ανταποκρίθηκαν παρά τις σειρήνες και παρά τις πιέσεις. Έχετε αντιληφθεί ότι δεν ήταν μεγαλύτερη η συμμετοχή και δεν ανταποκρίθηκαν μεγάλα δίκτυα διαγνωστικών κέντρων, που έδειχναν ενδιαφέρον το προηγούμενο διάστημα».

Αναφορικά με το γεγονός ότι η διαδικασία αφορά μόνο τους δημότες και όχι τους κατοίκους, υπογράμμισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει μια ολόκληρη υπηρεσία με δεκάδες υπαλλήλους, για να εκδίδουν καθημερινά εκατοντάδες πιστοποιητικά εντοπιότητας, βεβαιώσεων κατοικίας κτλ.

«Επιλέξαμε τον απλό, σύντομο και χωρίς γραφειοκρατία δρόμο για τον πολίτη ο οποίος πολύ εύκολα μπορεί να αποδείξει ότι είναι δημότης και με τον αριθμό δημοτολογίου να απευθύνθει σε αυτά τα πέντε εργαστήρια», ανέφερε ο δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση προβλέπει πως τα εργαστήρια είναι υποχρεωμένα το αργότερο εντός 24ωρου να βγάζουν το αποτέλεσμα.

Τα εργαστήρια και οι τιμές:

-Ιστογενετική (Τσιμισκή 33, Θεσσαλονίκη) 20 ευρώ.

-Ντάικου Αγγελική (Γερακαρού, Θεσσαλονίκης): το 1ο μοριακό τεστ 24 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα για το ίδιο άτομο 19 ευρώ. Κατ οίκον συν ένα ευρώ.

-Δουδουλής Ευάγγελος (Εγνατία 96): 35 ευρώ.

-Καρυώτης Κυριάκος (Αγ. Δημητρίου 23, Θεσσαλονίκη): 35 ευρώ.

-Affidea (Β. Γεωργίου 46, Θεσσαλονίκη): 43 ευρώ.

Η σύμβαση με τα παραπάνω εργαστήρια αρχίζει από αύριο Τετάρτη 13 Απριλίου και ισχύει για έξι μήνες. Εφόσον υπάρχει αναγκαιότητα ο δήμος θα επανέλθει, είτε για επέκταση των συμβάσεων για ένα ακόμη εξάμηνο, είτε θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία.