Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το mural για τα θύματα του Ολοκαυτώματος - Έγραψαν «Εβραίοι=Ναζί» (φωτο+vid)

Έγραψαν συνθήματα υπέρ των Παλαιστίνιων, καθώς και αντισημιτικά συνθήματα - Η τοιχογραφία έχει βανδαλιστεί πολλάκις στο παρελθόν

Θύμα βανδαλισμού έπεσε για ακόμα μία φορά το mural (τοιχογραφία) για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί που βρίσκεται επί της οδού Μιχαήλ Καλού, στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού καθώς και αντισημιτικά συνθήματα σε όλο το μήκος του mural.

"Free Gaza", "Free Palestine" και "Εβραίοι=Ναζί" γράφτηκαν με μαύρο χρώμα πάνω στην τοιχογραφία με θεματική τη συμβολική ιστορία ενός μικρού παιδιού εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη.

Image

Το συγκεκριμένο έργο, μήκους 35 μέτρων και ύψους 7μ., που φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Same84, σε μία συνεργασία του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, της ομάδας Urban Act και με την υποστήριξη της ActionAid Hellas, έχει πέσει και άλλες φορές θύμα βανδαλισμού. Τότε επάνω του είχαν γραφτεί φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα. Τον καθαρισμό της τομογραφίας είχαν αναλάβει εθελοντές και μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Image
Image
Image