Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι απαντά το Παπανικολάου για το κλείσιμο της Γ' ΜΕΘ

Τόσο η ΕΝΙΘ όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν το κλείσιμο της Γ' ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος λόγω έλλειψης προσωπικού

Απάντηση στις καταγγελίες σχετικά με το κλείσιμο της Γ' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης προσωπικού δίνει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωση, «με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και απολύμανσης στο χώρο της Γ’ ΜΕΘ του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»  λόγω αναγκαιότητας, και έπειτα από ομόφωνες εισηγήσεις τόσο των Διευθυντών των Α’, Β’ και Γ’ ΜΕΘ όσο και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, προχωρήσαμε στις 26/1/2024 σε προσωρινή μετακίνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού της Γ’ ΜΕΘ».

Ταυτόχρονα, σημειώνει η διοίκηση του Παπανικολάου, «η εν λόγω μετακίνηση είχε ως στόχο να αξιοποιηθούν ορθά οι διαθέσιμοι πόροι του Νοσοκομείου, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο αυτό διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ και δεν εντοπίζεται κανενός είδους πρόβλημα στην κάλυψη περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Τέλος, το προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ στην περίπτωση που προκύψει ανάλογη ανάγκη καθώς υπάρχει η πρόβλεψη κατάρτισης ημερήσιου προγράμματος προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, το οποίο άμεσα θα αναλάβει υπηρεσία».

Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΝΙΘ, καταγγέλλοντας υποστελέχωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:

«Σε αναστολή λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, που με δάφνες είχε εγκαινιαστεί το 2021, θρυμματίζοντας την εικόνα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γ΄ ΜΕΘ ήδη υπολειτουργούσε καθώς από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που περιλαμβάνει λειτουργούσαν μόλις τα 9, και αυτά χάρις στην υπερεργασία των συναδέλφων, που είχαν φτάσει στο όριο τους.

Ενδεικτικά, στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραιατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αλλά, ακόμα και αυτοί οι 6 ιατροί ήταν κάτω από το κατώτερο όριο λειτουργίας που προβλέπεται σε νόμο για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ. Τους τελευταίους μήνες, που λόγω συνθηκών είχαν απομείνει μόλις 4, έφτασαν να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ΄ ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκους, δηλαδή την επαναλειτουργία όταν χρειαστεί με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Η λύση είναι μια και γνωστή σε όλους. Πραγματική αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους. Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του yπουργείου Υγείας, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί ιατροί. Διπλασιασμός των απολαβών, διπλασιασμός του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Yγείας».