Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι περιμένουμε για την αγορά ακινήτων το 2023, πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές

Τι εκτιμούν για την πορεία της κτηματαγοράς στο νέο έτος παράγοντες του real estate της Θεσσαλονίκης

Χρόνια εξισορρόπησης τιμών, ανακατατάξεων, αλλά και αναμονής, κυρίως το πρώτο δίμηνο, λόγω της ρευστής κατάστασης που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η εκτίναξη των τιμών των οικοδομικών υλικών και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, αναμένεται να είναι το 2023 για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. 

Με το 2022 να ολοκληρώνεται έχοντας αφήσει το θετικό του αποτύπωμα σύμφωνα  με τους γνώστες της αγοράς ακινήτων, οι οποίοι βίωσαν μια χρόνια κινητικότητας που μεταφράστηκε, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις σε σημαντικές αγοραπωλησίες, οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά, υπό προϋποθέσεις και με τα σημερινά δεδομένα να μην αλλάζουν προς το χειρότερο, μοιάζουν ευοίωνες.

Η χρονιά που σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά, σηματοδοτήθηκε το τελευταίο διάστημα από την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών που ήταν σε εξέλιξη με τους επενδυτές να θέλουν να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν ώστε το ακίνητο να βρίσκεται στα χέρια τους την καινούργια χρόνια, αλλά και με τη στάση αναμονής που κάποιοι τήρησαν αναμένοντας να δουν τι μέλλει γενέσθαι το πρώτο τουλάχιστον, δίμηνο, του έτους. Πρόκειται για περιπτώσεις ενδιαφερομένων αγοραστών που μπήκαν στο παιχνίδι της αναζήτησης ακινήτου, τους τελευταίους μήνες του έτους ωστόσο δεν αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαδικασία απόκτησης του, λόγω της θολής κατάστασης που επικρατεί στο οικονομικό πεδίο ως απόρροια των συνθηκών που έχει δημιουργήσει το ξέφρενο ράλι της ενέργειας και των απόνερων αυτού.

Συμμάζεμα τιμών 

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, «το τελευταίο διάστημα του 2022, για όσες συμφωνίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο οι επενδυτές έτρεξαν για να τις ολοκληρώσουν, την ώρα που κάποιοι άλλοι, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποια ακίνητα, επέλεξαν τη στάση αναμονής, περιμένοντας τους πρώτους μήνες του νέου έτους για να αποφασίσουν τις όποιες κινήσεις τους».

Αναφερόμενος στο 2023 ο κ. Καραπιπέρης εκτιμά πως υπό προϋποθέσεις που έχουν άμεση σχέση με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις τιμές των δομικών υλικών, θα είναι μια καλή χρόνια, κατά την οποία θα υπάρξει εξισορρόπηση τιμών.  «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αύξηση των τιμών, θα υπάρξει εξισορρόπηση, θα υπάρξει ένα συμμάζεμα των τιμών» σημειώνει ο κ. Καραπιπέρης σημειώνοντας πως υπάρχουν εταιρείες που ψάχνουν και βάζουν στο μικροσκόπιο τους ακίνητα, τάση που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο το ενδιαφέρον, ενδεχομένως, θα μετεξελιχθεί σε πράξεις μετά τους πρώτους μήνες και εφόσον ξεκαθαρίσει, κάπως, το τοπίο αναφορικά με τους εξωγενείς παράγοντες (κυρίως τη διαμορφωθείσα οικονομική κατάσταση) που έχουν επίπτωση στις όποιες αποφάσεις.