Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη του αγωνιστή και καθηγητή Δημοσθένη Δώδου (φωτο+vid)

Παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης η εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, καθηγητή ΑΠΘ και αντιπροέδρου του ΚΘΒΕ

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς και καθηγητή Δημοσθένη Δώδου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Δημοσθένης Δώδος ήταν αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ από το 2001 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών τον Απρίλιο του 2021 έπειτα από καρδιακή εμβολή. Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Εργάστηκε ακόμη στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ενώ διατέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ από το 2015 έως το 2019. Για την αντιστασιακή του δράση ως φοιτητής επί χούντας των συνταγματαρχών συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 25ετη πολυετή φυλάκιση. Έμεινε στη φυλακή τέσσερα χρόνια και αποφυλακίστηκε με την αμνηστία του 1973.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Δημοσθένης Δώδος, πολιτικός επιστήμονας και αγωνιστής της Δημοκρατίας». Ο εκλιπών έμεινε για χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ήταν πατέρας δύο κοριτσιών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του, πλήθος ατόμων του χώρου όλης της παλέτας της Αριστεράς, μαθητές του, μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβανιός.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Άρης Στυλιανού μιλώντας για τον Δημοσθένη Δώδο σημείωσε ότι γνώρισε τον εκλιπόντα το 1985. «Ξεχώριζε ανάμεσα στους υπόλοιπους διδάσκοντες για αυτό και τον αγαπούσαν όλοι οι φοιτητές του», ανέφερε. Περιέγραψε διάφορες στιγμές της ζωής του από τα πανεπιστημιακά χρόνια, των χρόνων στο ΔΣ του ΚΘΒΕ άλλα και της υπόλοιπης ζωής του Δημοσθένη Δώδου.

Η οικογένειά του μέσω της γυναίκας του Γεωργίας Κομψοπούλου ευχαρίστησε όλους για παρουσία τους στην εκδήλωση και προσέφερε μια ακόμη εικόνα στον Δημοσθένη Δωδό. Αυτής με το ιδιαίτερο χιούμορ και της ανθρώπινης και λαϊκής πλευράς του.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Ηλίας Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στον Δημοσθένη Δώδο ως πολιτικό ον και τις θέσεις που στήριξε κατά καιρούς, από την εποχή της χούντας, έως και την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα επισήμανε σημεία από τη ζωή του μέσα από τις πολιτικές αναλύσεις και βιβλία που έγραψε ο εκλιπών και τη δουλειά μυρμηγκιού και λεπτομέρειας, όπως ανέφερε, που έκανε ο Δημοσθένης Δώδος με ό,τι ασχολούταν.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος υπογράμμισε πλευρές του Δημοσθένη Δώδου ως συνεργάτη. «Δεν είναι εύκολο να μιλήσω για τον Δημοσθένη και ειδικά σε χρόνο παρελθοντικό. Ήταν ένα βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος, ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και είχε περάσει στην καθημερινότητά του όλα τα βιώματά του. Δεν μιλούσε για τον εαυτό του και ό,τι έκανε το μαθαίνουμε από άλλους. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη του διαφορά από τους υπόλοιπους», ξεκίνησε αρχικώς ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Ο Δημοσθένης στις εκλογικές αναμετρήσεις, όταν δουλεύαμε τα αποτελέσματα με την ομάδα, ασχέτως που ορισμένες φορές που είχε άλλες υποχρεώσεις, ήταν πάντα εκεί. Με το τσιγάρο του, να κάνει χιούμορ στο στούντιο, να μας πει ότι τα έχουμε κάνει όλα χάλια και ότι δεν θα βγάλουμε τίποτα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε στιγμές από τις δουλειές που του ζητούσε ο υφυπουργός. «Θυμάμαι κάτι που είχε γίνει στις εκλογές του 2006. Είχε ζητήσει να του φτιάξουμε έναν πίνακα και να βρούμε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη φορά που ο Γιάννης Μπουτάρης είχε πάρει 15% ως ανεξάρτητος υποψήφιος και φαινόταν ότι σε περιοχές της Νέας Δημοκρατίας έπαιρνε πολλές ψήφους ο Γιάννης Μπουτάρης και αυτό άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα εκλογή του. Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς έβλεπε τις συνδέσεις και σε κινητοποιούσε να κάνεις πράγματα. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν πως ήθελε κάθε Δευτέρα πρωί το αποτέλεσμα σε κάθε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας. Εγώ προσπαθούσα να κερδίσω λίγο χρόνο λέγοντας πως δεν έχουν περάσει στο σύστημα και αυτός έλεγε "δεν πειράζει, εσένα τι σε έχουμε εκεί;"», κατέληξε.

Ο αντιστασιακός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στάθηκε σε στιγμές από την αντιδικτατορική δράση τους που περιλάμβαναν από απεργίες πείνας έως και καβγάδες με στελέχη της Χούντας. Ακόμη αναφέρθηκε στις στιγμές που πέρασαν στον στρατό, πάντα την εποχή της Χούντας που οι αντιφρονούντες δεν ήταν αποδεκτοί.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ενός βίντεο με ομιλία του Δημοσθένη Δώδου για τα χρόνια της χούντας, που προσκόμισε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Χαιρετισμό και ομιλίες για τον Δημοσθένη Δώδο απηύθυναν μεταξύ άλλων και οι Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Ευτυχία Τεπέρογλου, Πολυμέρης Βόγλης και Γαβριέλλα Μαζαράκη.